„Dok živi jezik, živi i narod“

Izreka kaže „Dok živi jezik, živi i narod“, zato se prema jeziku moramo odnositi sa velikim poštovanjem, razvjajući želju za novim saznanjima o našoj istorijskoj jezičkoj prošlosti, poručila je danas profesorica maternjeg jezika, Marija Goljević.

Naime, danas se obilježava Dan maternjeg jezika u znak sjećanja na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični, a tim povodom, profesorica Goljević je kazala da upravo 21. februara svi moramo ukazati na važnost očuvanja jezika, kako bi se, naročito kod mlađih, podigla svijest o vlastitom identitetu, kulturi i različitosti. 

„Ovaj dan bi trebao da bude i motivacija svima nama da već danas uzmemo neku zanimljivu knjigu i počnemo čitati, jer samo na taj načn razvijamo naš rječnik, postajemo duhovitiji i otkrivamo nove vidike“, podvukla je Goljević, napominjući da veliki uticaj na očuvanje maternjeg jezika, pored porodice, imaju i vaspitno-obrazovne ustanove, odnosno vrtići i škole.

Obilježavanjem 21. februara – Međunarodnog dana jezika, poseban akcenat se pridaje značaju njegovog razvoja, jer su upravo jezici najmoćnije sredstvo za očuvanje i unapređnje materijalne i nematerijalne baštine svih naroda, naglasila je profesorica maternjeg jezika, Snežana Bošković.

„Ovaj dan ima za cilj da podstakne razmišljanje i shvatanje velikog značaja jezika, u smislu održavanja vlastitog identiteta naroda, a jezik kao izražajno sredstvo ključni je u ovom procesu“, kazala je Bošković.

Kako je istakla, u našem obrazovnom sistemu predmet u školama slovi – Crnogorski –srpski - bosanski jezik i književnost, čime se stvara jedna koherentna cjelina.

„Tako  baštinimo jezike naših naroda, ali ono što danas predstavlja veliki problem i što ugrožava maternji jezik, jeste uticaj strane leksike, odnosno uticaj neologizama, najčešće anglocizama. Zato naš narod treba da čuva naš jezik od uticaja drugih“, poručila je profesorica Bošković.

Citirajući Karla Marks „Čovjek je utoliko vredniji, koliko jezika govori“, Bošković je istakal da ta izreka ima svoju vrijednost samo ako mi njegujemo naš jezik i čuvamo ga od zaborava.

Danas se u cijelom svijeti govori približno 7 000 jezika, a 21. Februar - Dan maternjeg jezika, obilježava se s ciljem promovisanja jezičke kulture i raznovrsnosti, kao i višejezičnosti.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: ilustracija, google

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIELO POLJE