Vrata škole folklora “Korak” otvorena za sve (video)

U Bijelom Polju nedavno je počela sa radom nova škola folklora “Korak”, koja je otvorena za sve one koji žele da saznaju više o običajima, kulturi, tradiciji, narodnoj nošnji i crnogorskim igrama.

Iako postoji tek nedjelju i po dana,  veliki broj Bjelopoljaca, kako onih najmlađih, tako i onih starijih, odlučio je da prve korake folklora nauči upravo u ovoj školi, koja će, kako je kazala instruktorka Ivana Cvijović, prerasti u pravo mjesto zabave i druženja.

Gostujući u emisiji “Start Art”, Cvijović je kazala da je ideja za otvarenje škole “Korak” zapravo plod velike ljubavi prema folkloru i želje da svoje znanje prenese drugima.

“Ja sam od malena počela da igram  folklore, prvo zahvaljujući mojoj majci,a kasnije i ocu, koji je sada i umjetnički direktor KUD-a “Tekstilac”, tako da sam odrasla igrajući. Još od osnovne škole sam bila članica KUD-a “Tekstilac”, svoje srednjoškolsko obrazovanje sam nastavila u Kruševcu, ali ni tada nijesam odustala od folklore, već sam se pridružila društvu “14. oktobar”, a kada sam otišla u Niš da studiram postala sam članica Akademskog kulturnog društva “Oro”. Tako da je ljubav prema folkloru sa godinama samo rasla i zato sam i odlučila da sve ono što znam prenesem na nove buduće folkloraše, kako one najmlađe, tako i starije”, ispričala je instruktorka Cvijović.

Kako je kazala Cvijović, vijest o otvaranju škole folklora “Korak” obradovala je brojne građane Bijelog Polja.

“Škola “Korak” je nešto potpuno novo u našem gradu i zbog toga sam zaista jako iznenađena interesovanjem naših sugrađana, posebno onih starijih, koji su uprkos brojnim obavezama našli vrijeme i za folklor. Upis je i dalje u toku, tako da očekujem da će ih biti još više, jer su naša vrata otvorena za sve”, istakla je Cvijović.

Upis u školu folklora “Korak” je i dalje u toku, a posebni uslovi ne postoje, već je, kako je poručila Cvijović, dovoljna samo ljubav prema folkloru.

“Za sada imamo četiri grupe, koje su formirane u skladu sa uzrastom, ali i brojem prijavljenih kanidata, jer je produktivnije kada se radi sa manjim grupama. Imamo jako dobre uslove, probe se održavaju u zgradi Vunarskog kombinata u Pruškoj, tako da čekamo sve one koji žele da nauče nešto novo i dožive lijepo iskustvo”, navela je mlada instruktorka.

Kako je napomenula pravo vrijeme za prve korake je sedam godina, jer je to uzrast kada dijete je dijete spremno da motorički prati i sluša trenera.

“Djeca danas moraju više da se bave fizičkom aktivnošću, ne mora to da bude folklor, može neki drugi ples, sport, šta oni žele i vole, ali zaista je neophodno da budu aktivni. Ono što sam već tokom ovih prvih časova uspjela da primijetim jeste da nemaju uopšte pravilnu koordinaciju pokreta, što im onemogućava da urade neke osnovne vježbe. Tako da su tog prvog časa bili zbunjeni, jer su očekivali da će zapravo od prvog trenutka učiti koreografije”, kazala je Cvijović.

Budući folkloraši u školi  “Korak” prvo će učiti naše tradicionalne crnogorske igre.

“Prvo ćemo učiti naše crnogorske igre, zatim neke koregografije iz Srbije, Slanovije i naravno na kraju makedonske igre, koje su zapravo i najzahtjevnije. Da bi se neka koreografija kvalitetno spremila zaista treba jedan određen period, jer ako je neko talentovan brže i usvaja sve ono što radimo tokom proba, dok nekima treba malo više vremena. Folklor zaista nije lak, to je jedna specifična vrsta plesa, koja zahtijeva neprestan rad i mnogo napora i truda, da bi to na koncertu izgledalo kako treba. I zaista folklor morate da volite, da bi jednog dana postali dobar, pa čak I profesionalan folkloraš”, podvukla je Cvijović.

Ona je istakla da će njen najveći uspjeh biti ako uspije da na kvalitetan način sve što zna prenese na svoje učenike.

“Ako oni zapravo postanu bolji folkloraši od mene, tada ću znati da nijesam uzalud radila i da sam uspjela. Želim da zajedno širimo ljubav prema folkloru, da nas bude što više, da zajedno učimo korake, družimo se i postanemo sjajn tim i na kraju priredimo koncert, dobijemo taj aplauz, koji je i najveća nagrada”, poručila je instruktorka folklora.

Cvijović je istakla da je zapravo folklor mnogo više od same igre i koreografije.

“To je umjetnost kojom čuvamo našu istoriju i tradiciju, bogatu kulturnu baštinu, prenosimo  običaje na nove generacije, a zahvaljujući kojoj upoznajemo i kulturu drugih naroda”, naglasila je ona.

Za folklor nikada nije kasno!

Da nikada nije kasno za folklor pokazala je i Bjelopoljka Belma Džanković, koja je upravo u školi “Korak” pronašla svoj kutak sreće, rekracije i druženja.

“Folklor je za mene jedno potpuno novo otkriće, nikada ranije nijesam igrala, mada sam često pratila koncerte i nastupe naših folkloraša. Sasvim slučajno sam čula da se otvara škola folklora, koja je otvorena čak i za nas u srednjim godinama i odlučila sam da pokušam. Već poslije prve probe sam znala da nijesam pogriješila, jer od prvog do poslednjeg minuta instruktrka uspijeva da nam drži pažnju I tokom tih sat i po vremena zaista se prepustim samo tome, zaboravim na sve kućne obaveze, neke probleme i jednostavno uživam u muzici i igri”, kazala je Džanković.

Kako je dodala, nije ni pomišljala na to da će jednog dana ona zaigrati, iako je oduvijek voljela folklor.

“Mislila sam da su nas malo starije donekle svi zaboravili”, kazala je kroz osmijeh Džanković, poručujući svima da dođu i postanu članovi “Koraka”.

Repriza emisije “Start Art” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15h.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE