Fantastična priča Alme Zornić, Vrijeme je danas na programu RBP

Danas na programu Radija Bijelo Polje od 17:30h u okviru serijala "Fantastične priče" emitujemo priču Alme Zornić, Vrijeme je objavljenu u zbirci Trium reginarum.

Serijal emisija Fantastične priče emitujemo u susret VII Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON 2019.

 

***

- Vrijeme je.

Prošišta vrelo nebo nad Blagajem i, rastvorivši užarena usta, puhnu iz sve snage ka zidinama Hranićevog dvora. Kameni temelji ustuknuše pred nebeskom silom, jauknuše poput ranjene zvijeri i raspukoše se u dubini, oslobodivši iz drevne građevine davno sakriveno zlo. Stari grad se zatrese od udara groma, nadvi se nad presahlu Bunu, prijeteći da se uruši u nju. Ali nekim čudom ostade stajati na istome mjestu, vidno nakrivljeni još uvijek u jednom komadu.

Poslije velikog zemljotresa, zemlja je mjesecima pucala po sparušenoj površini, vapeći za kapima kiše. Suša je opustošila žitna polja, ubijala stoku, bolesne i nejač, dovodeći narod do ivice ludila. Starješine nisu znale šta im je činiti, kome da se obrate za pomoć.

Sve dok...

Sve dok despot Vuk Hrana ne začu tihi vapaj sa zidina svoje tvrđave I zaveden đavoljim glasom ne izvuče bodež i krvlju tek rođenog sina natopi žednu, prašnjavu zemlju. Žrtva bi prinesena, stari bogovi zadovoljeni, zlo se primiri na jedno izvjesno vrijeme.

Stotinu godina poslije nad kraljevstvo se stuštiše crni oblaci i progutaše ga u jednom zalogaju. Te godine ljeto je moralo biti dugo i toplo, a narod ljući i gladniji. Iz Vatikana ka Bosni škrgutala je Božijim zubima Sveta Stolica, a sa Bosfora su se približavale sultanove ratne trupe. Ni unutar kraljevine nije bilo ništa bolje, vladao je opći haos, ključalo je kao u uzavrelom loncu, i svi su htjeli dio vruće bosanske pogače. Razvlačili su i kidali osiromašenu zemlju na komade, vukući je na sve strane, što bliže sebi. Samo, ni ona se nije dala tako lahko, uzvraćala je udarce i borila se junački, ljutito zabadajući oštrice duboko, kako u neprijateljska, tako i u prijateljska prsa. Jer u tom ratnom vihoru nije se znalo od koga više zla dolazi, od tuđe ili sopstvene krvi.

Iako svjetan opasnosti, Stjepan Vukčić Kosača se odluči da pomogne svome protjeranom narodu, i pokaza time neposlušnost kralju, kruni i sopstvenoj kćeri. I dok su preostale grupice krstjana bježale ispred franjevačke odore i ugarskog mača, i spas pronalazile na hercegovoj teritoriji, on je u odajama svoga doma služio sasvim drugačije goste.

***

 

Priču u elektronskoj formi možete naći na portalu www.refesticon.com      

http://refesticon.com/dokumenta/TRIUM%20REGINARUM.pdf

 

Audio snimak na kanalu  soundcloud

https://soundcloud.com/rbp-redakcija/fantasticne-price-vrijeme-je-alma-zornic

 

Fantastične priče na programu Radija Bijelo Polje ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom od 17 časova i 30 minuta.

 

Redakcija Radija Bijelo Polje