Članovi Medžlisa islamske zajednice Bijelo Polje dobrovoljno donirali krv

Dvadesetak članova Medžlisa islamske zajednice Bijelo Polje u okviru kampanje mjeseca upoznavanja sa životom i djelom poslanika Muhameda as, dobrovoljno su dali krv na Transfuzilogiji Opšte bolnice.

Akcija dobrovoljnog davalaštva ove dragocjene tečnosti traje skoro deceniju, u namjeri da spasu ili olakšaju nečiji život, poručio je za Radio Bijelo Polje glavni imam Islamske zajednice Bijelo Polje, Enis Burdžović.

“Zadovoljan sam odzivom, koji nam daje nove motive da kroz primjere pokažemo i dokažemo da su Muslimani oni koji žele konkretan suživot na dobrobit društva, da su njegovi korisni članovi, te da im je blagostanje svih jedan od prioritetnih ciljeva”, istakao je glavni imam.

Tradicionalnu akciju dobrovoljnog davalaštva krvi organizovala je opštinska organizacija Crvenog krsta u saradnji sa Klubom dobrovoljnih davalaca krvi. Godinama je realizuju sa Islamskom zajednicom Bijelo Polje, a kako za Radio Bijelo Polje ističe koordinator  opštinskog Crvenog krsta, Mašan Živković, ovo je peta akcija u 2019. godini, no, dodaje, da to nije dovoljan broj dobrovoljnih davalaca.

“Svakodnevno imamo zahtjeve za novim davaocima. Lokalna samouprava i Crveni krst na sve načine pokušavaju da se poveća taj broj i činimo sve da se akcije omasove”, podvukao je Živković.

Šefica Odjeljenja kliničko-laboratorijske transfuzije Zavoda za transfuziju krvi Cne Gore, doktorka Dušanka Miladinović za Radio Bijelo Polje je naglasila da krv mogu dati isključivo zdrave osobe od 18 do 65 godina, koje ne smiju imati bilo kakva akutna, hronična ni sistemska oboljenja.

Transfuziološkinja je objasnila i ko ne može dati krv.

“Oni koji imaju manje od 50 kg, imaju simptome prehlade, neke bolesti ili se jednostavno ne osjećaju dobro, imaju promjene na koži - infekcije, osip, gljivična oboljenja, koji imaju suviše visok ili suviše nizak pritisak, koji su pod terapijom ili nije prošlo najmanje sedam dana od terapije antibioticima, koji se nalaze u fazi redovnog mjesečnog ciklusa, kod kojih nije prošlo 7 dana od vađenja zuba i manjih stomatoloških intervencija, kod kojih nije prošlo šest mjeseci od probadanja tijela i kože - pirsing, tetoviranja ili pojedinih hirurških intervencija i transfuzije krvi”, navela je doktorka.

Anhel Šahman prvi put je danas dao krv. Kaže da ga za to motiviše uvjerenje da će nekom spasiti ili olakšati život.

“Pozivam mlade Bjelopoljce da nam se pridruže i budu dio onih koji čine dobro za svoju zajednicu”, apelovao je Šahman.

I doktorka je pozvala mlade sugrađane da učestvuju u ovakvim i sličnim akcijama i budu primjer kako treba biti čovjek.

Prema zvaničnim statistikama, svakoj četvrtoj osobi je neophodna transfuzija krvi u toku života. Žene mogu davati krv tri puta, a muškarci četiri puta godišnje. Davanje krvi nije bolno i ne stvara naviku, traje 5 - 7 minuta. Ne postoji nikakav rizik za dobijanje bolesti, jer je cjelokupan pribor za uzimanje krvi sterilan i za jednokratnu upotrebu.

Autorka: Enida Omerhodžić

Foto: Dalibor Rakočević  

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE