Rabrenović: Želimo REFESTICON na kojem će učestvovati bjelopoljski osnovci i srenjoškolci (video)

Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON, koji Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje organizuje sedmu godinu zaredom, predstavljen  je danas u osnovnoj školi “Marko Miljanov”. Direktor  radija i predsjednik Organizacionog odbora REFESTICON-a, Dragić Rabrenović, pozvao je osnovce  da  se pridruže ovoj fantatsičnoj svetkovini  i  svojom kreativnošću daju poseban pečat festivalu u Bijelom Polju.

“Cilj nam je da u neposrednom kontaktu sa učenicima dobijemo odgovore  kako da organizujemo  ovogodišnji  festival fantastične književnosti, obogatimo ga novim sadržajima i djeci učinimo interesantnijim. Zbog toga poslednjih dana  posjećujemo gradske i seoske osnovne škole kako bi čuli šta je to zanimljivo osnovcima a šta starijem uzrastu, i da u skladu sa njihovim  interesovanjima koncipiramo naš REFESTICON. Ne želimo festivale koji neće imati svoju publiku, i svoje stvaraoce i na kojem neće učestvovati naša djeca” kazao je Rabrenović.

Rabrenović je podsjetio  i  da su   tokom  godine organizovane zanimljive likovne izložbe i radionice, kako bi se mladi podstakli da stvaraju u bilo kom segmentu umjetnosti, budući da REFESTICON objedinjuje likovnu umjetnost, književnost, dramsko stvaralaštvo  i muziku, i savjetovao mlade da  čitaju što više, jer samo tako moći će i da pišu.

Današnjoj  prezentaciji  prisustvovao je  bjelopoljski dječji pisac Slobodan Zoran Obradović, koji je djecu uputio  na koji način da pišu i stvaraju na ovogodišnju temu festivala “Zmaj Vražjih firova”.

“Uglavnom je zmaj prikazan kao neka strašna, opasna, gromozorna osoba. Postoji i varijanta da  osim što je opasan, zmaj bude i pozitivan  i dobar lik, ali je važno da onaj  koji piše poeziju treba da  pokuša, da zmaja stavi u svoju priču ali  da napravi takvu priču koja će da  nasmije čitaoca,  da ga rastuži ili rasplače,  da izazove bilo koju emociju, samo da to ne bude  obična priča”, kazao je Obradović.

On je poručio djeci da vjeruju u sebe, jer  svi mogu da napišu dobru priču o zmaju. “Polja su vam široka, Obrov je visok, Bjelasica je blizu, samo sjednite I zatvorite oči. Podarite svojim roditeljima, Školi i svima nama po jednu dobru priču”, poručio je Obradović.

Predstavljajući REFESTICON učenicima, novinarka Tanja Dangubić, članica Organizacionog odbora, kazala je da je njegov cilj da se sačuvaju od zaborava stara predanja, mitovi i legende iz naše opštine, i da im se kroz različite umjetničke forme  udahne novi život.  

“Festival je  koncipiran tako da se tokom četiri dana trajanja, učesnicima nude brojni književni i kulturno-umjetnički sadržaji, te da se pored mnogih mladih i neafirmisanih pisaca predstavljaju i najznačajnija književna imena regiona. Osim književnih sadržaja, program festivala čine i maskenbali namijenjeni učenicima osnovnih škola i polaznicima vrtića, izložbe slika, muzičke večeri, te slikarske radionice, što ga čini zanimljivim ne samo ljubiteljima žanra fantastike već i široj  publici svih starosnih dobi”, naglasila je Dangubić.

Tokom  prezentacije REFESTICON-a u OŠ “Marko Miljanov” o fantastici je govorila profesorica maternjeg jezika i književnosti Marija Knežević, a prisustvovale su i nastavnice maternjeg jezika   i direktorica Jasmina Kalić.

 

 

Redakcija Radija Bijelo Polje

Foto i video: Vladimir Jelić