SSŠ donacijom japanske vlade unaprijedila kvalitet rada, najavili i uvođenje novog smjera (video)

Vlada Japana donirala je bjelopoljskoj Srednjoj stručnoj školi vrijednu opremu iz oblasti mašinstva, poljoprivrede i obrade metala, čime je u toj obrazovnoj ustanovi znatno unaprijeđen kvalitet rada i nastavnog procesa,  saopštio je direktor  Semir Balić.

Gostujući u emisiji „Građanima u susret“, Radija Bijelo Polje, Balić je rekao je da su opremljeni kabinet-radionica za praktičničnu nastavu za obrazovni program Tehničar za kompjutersko konstruisanje i upravljanje, laboratorija za izvođenje praktične nastave za program Prehrambeni tehničar, kao i radionice za automehaničare i instalatere sanitarnih uređaja, grijanja i klimatizacije.

“Zahvaljujući japanskoj vladi stvorili smo sjajne uslove za rad, tako da naši učenici sada svojim znanjem i vještinama mogu biti konkurentni ne samo na crnogorskom tržištu, već mogu parirati đacima evropskh srednjih stručnih škola. Ono što prati nove tehnologije i što je primjenljivo iz tih obrazovnih profila danas posjeduje bjelopoljska Srednja stručna škola, na šta smo jako ponosni”, istakao je prvi čovjek te obrazovne ustanove.

Balić je naglasio da je nova oprema posebno značajna za unapređenja sticanja znanja iz oblasti poljoprivrede, naročito što je poljoprivreda jedna od strateških grana razvoja sjevera Crne Gore.

“Za potrebe obrazovnog programa iz oblasti poljoprivrede dobili smo savremenu laboratoriju sa opremom, sa svim onim hemijskim i biološkim posuđem i preparatima, koji prate savremenu biološku nauku i modernu aparaturu. Poljoprivreda je dominantna privredna grana u Bijelom Polju, tako da je mora pratiti  jedan obrazovni profil koji je spreman da u svakom treniutku ponudi poslodavcima kvalitetan stručni kadar. Tako da su po završetku ovog obrazovnog profila naši učenici apsolutno spremni za rad na terenu, što je i najvažnije”, dodao je Balić.

Direktor Srednje stručne škole kazao je da benefite od donacije ove opreme već vide, te da je i profesorima sada olakšan rad.

“S obzirom da je riječ o savremnoj opremi, čak su se i mnogi profesori sada prvi put susreli sa njom, ali mi se možemo pohvaliti jako stručnim nastavnim kadrom, koji je jako brzo savladao rad na tim mašinama, tako da već sada uspješno znanja prenose na učenike. Čemu svjedoči i činjenica da su učenici programa za kompjutersko konstruisanje već uspjeli da uz pomoć nove opreme urade natpis naše škole, koji sada krasi našu zgradu”, rekao je direktor.

 Iako je od svog osnivanja 1922. Godine bjelopoljska Srednja stručna škola mijenjala svoju organizacionu strkturu i nazive, njen cilj je svakako ostao isti – pružanje najkvalitetnijeg znanja učenicima, a tome u prilog govori i otvarenje novog smjera od naredne školske godine - Špeditersko-agencijski i carinski tehničar.

“Mi svake godine vršimo ispitivanje tržišta, a od Biroa rada Bijelo Polje dobijamo evidenciju o tome koja su to deficitarna zanimanja, a na osnovu tih podataka planiramo upisnu politiku, tako da smo prepoznali da je otvaranje programa Špeditersko-agencijski i carinski tehničar ono što nam nedostaje I za čim postoji potreba. Imamo kvalitetan nastavni kadar i sve uslove za razvijanje tog smjera, tako da očekujemo da ćemo nove školske godine upisati 28 učenika na tom smjeru”, saopštio je direktor Srednje stručne škole.

Bjelopoljska Srednja stručna škola 23. aprila proslaviće 97 godina svog postojanja,  datum kojim se malo koja škola u Crnoj Gori može pohvaliti, a kako je saopštio direktor Semir Balić, u godini kada sčlave veliki jubilej mogu se pohvaliti sjajnim rezultatima i uspjesima učenika.

“Oko 23 ili 24 hiljade učenika je završilo  ovu srednju školu, a do sada je preko 700 profesora radilo u ovoj obrazovnoj ustanovi. Jedno vrijeme smo bili zamajac privrednog razvoja, a i sada smo rasadnik kadrova za potrebe Bijelog Polja, ali i šire. Imamo izuzetne rezultate na opštinskim, državnim, ali I međunarodnim takmičenjima, na šta smo jako ponosni, jer je to pokazatelj da se sa našom djecom jako kvalitetno radi”,  rekao je direktor Balić.

On je poručio da će nastaviti da rade na unapređenju kvaliteta obrazovanja i nastavnog procesa, te da će uložiti sve napore kako bi bjelopoljska Seednje stručna škola zadržala epitet jedne od najboljih savremenih obrazovnih ustanova.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto I video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija I audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE