Bijeli štap da bude sredstvo samostalnosti, a ne prepoznavanja slijepih

Organizacija slijepih za Bijelo Polje i Mojkovac organizovala je danas jednodnevnu simulacija vrsta kretanja za osobe sa smetnjama vida i njihove asistente, u bjelopoljskom Centru za kulturu.

Cilj današnje simulacije bio je da se osobama sa smetnjma vida približi samostalno kretanje uz pomoć bijelog štapa, neizbježnog pomogala za osobe oštećenog vida.

„Ove simulacije su predviđene za sve osobe sa smetnjama vida, nezavisno od toga da li imaju djelimično ili potpuno oštećenje vida. Iako se fokus stavlja na one koje imaju potpuno oštećenje, mi želimo  da probudimo i svijest kod onih koji imaju djelimična, jer se ne smiju samo oslanjati na ostatke svog vida ili pomoć nekog iz porodice, jer zahvaljujući bijelom štapu mogu steći samostalnost“, naglasio je sekretar  Organizacije slijepih za Bijelo Polje i Mojkovac, Mirsad Dlakić.

Dlakić je istakao i da je neophodno povećati broj korisnika dugog bijelog štapa, te da je jedan od zadataka današnje ativnosti bio upravo i taj.

„Svakako da ima onih koji koriste bijeli štap, ali to je jako mali broj. Zato mi i insistiramo na obukama za korišćenje bijelog štapa, prvenstveno radi samostalnosti i sigurnosti lica sa ovim invaliditetom “, rekao je Dlakić.

Osobama sa smetnjama vida danas su predstavljene različite vrste kretanja uz pomoć raznih pomagala, međutim, kod nas još uvijek nijesu dostupna sva pomagla, što prema riječima defektolog-tiflologa Sanje Pešić predstavlja dodatnu prepreku.

“Pored bijelog štapa, uspješno se obučavaju psi vodiči, a savremena tipološka nauka je izumjela i  elektronska pomagala, kao što je GPS sistema, štap sa laserskim podržajem i teleskopski štap. Nažalost, mi ove simulacije kretanja možemo da prezentujemo samo teorijski, jer su ova pomagala jako skupa i nijesu još uvijek dostupna našim korisnicima”, navela je Pešić.

Ona je kazala da većina osoba sa smetnjama vida koje žive na našem području imaju za vodiča nekog iz porodice, ali, kako ističe, ni oni nijesu upoznati sa tim kako treba pravilno voditi slijepe ili slabovide osobe. 

“Zato smo u današnju radionicu uključili i vodiče slijepih osoba, kako bi i njima dali smjernice. Pored takozvanih videćih asistenata, kod nas je prisutna i upotreba bijelog štapa, ali ono na čemu insistiramo jeste da on ne treba da bude samo sredstvo prepoznavanja slijepe osobe, već da bude sredstvo samostalnosti”, poručila je defektolog-tiflolog, Sanja Pešić.

Jednodnevna simulacija vrsta kretanja za osobe sa smetnjama vida i njihove asistente organizovana je  u okviru projekta „Život s bijelim štapom“, koji je finansijski podržala opštinska Komisija za raspodjelu sredstava NVO.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE