Proslavljen ulazak Isusa Hrista u Jerusalim

Povodom velikog hrišćanskog praznika Cvijeti, ulaska Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim, danas je u Bijelom Polju održana litija sa blagoslovom episkopa budimljansko-nikšićkog  Joanikija, a u organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine  Bijelo Polje.

Litiju je predvodio episkop  Joanikije sa sveštenstvom, a veliki broj vjernika u molitvenom hodu prošao je ulicama grada.

Čestitajući praznik i blagosiljajući litiju, vladika Joanikije je poželio da radost ovog praznika svima uđe u domove  i da vjera vaskrsenja Hristovog prožme svako srce.

„Vjera ima vidljivu i nevidljivu stranu. Nevidljiva  daje smisao, suštinu, snagu vjeri, a ova vidljiva joj daje ljepotu, a jedno bez drugoga ne može. Zapravo ono što je nevidljivo  pretvra se u ono što je vidljivo. I prvjenstvo ima ono što je nevidljivo, jer vjera je skrivena u dubinama bića, u dubinama svijesti, osjećanja i misli, onaje dublja od svega toga. Vjera je u korijenu bića, ona je u molitvi koja se tajno Bogu prinosi, u bogorazmišljanju, kada čovjek ostane sam sa sobom i sjeti se svoje duše i Boga živoga i ostane nasamo sa Bogom, daleko i skriveno od drugih“, besjedio je Joanikije.

Vladika je poručio da i današnja litija predstavlja vidljivu stranu vjere, te da čovjek bez nje i ne može.

 „Sveta služba koju vršimo zapravo sjedinjuje ono što je nevidljivo - božansko i ovo što je vidljivo –ljudsko,  a zapravo Božijom milošću  pretvara se sve u bogočovječansko“,  kazao je episkop budimljansko-nikšićki  Joanikije.

On je podsjetio da su ulazak Isusa Hrista u Jerusalim slavila prvenstvo djeca i omladina, oni koji imaju čistu dušu, otvorenu i neuprljanu.

„Narod je osjetio njegovo Božansko prisustvo i njegovu milost koja ih je njevidljivo obuzela, tada se i sabrao oko Hrista Gospoda, a najviše djeca i omladina“, rekao je Joanikije.

Vladika je poželio da praznik Cvijeti sjedini sve u ljubavi hrišćanskoj,a da ta ljubav zavlada u porodicama, domovima, crkvama, manastirima i cijelom našem rodu.

Autorka i foto: Sanja Čujović