Narodna biblioteka bogatija za “refestikonske” zbirke priča (video)

Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, 23. aprila, direktor Radija Bijelo Polje, Dragić Rabrenović i član Savjeta tog medija, Vojislav Kljajević, uručili su danas Narodnoj biblioteci komplet knjiga objavljenih u okviru Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON, kao i druga autorska izdanja.

Knjižni fond gradske bibilioteke u Bijelom Polju bogatiji je sada za značajan broj djela fantastike, ali i stručnih knjiga iz domena medija i komunikacije.

Direktor Lokalnog javnog emitera Radija Bijelo Polje, Dragić Rabrenović, kazao je da je cilj ove donacije da mlade, prije svega učenike osnovnih i srednjih škola iz Bijelog Polja, podstaknu na čitanje i pisanje.

“Želimo da ih motivišemo da stvaraju, ali da bi bili stvaraoci, moraju da čitaju, zato i želimo da ih približimo našem Regionalnom festivalu fantatsične književnosti REFESTICON. Danas, kada se i obilježava Svjetski dan knjige, odlučili smo da poklonimo Narodnoj biblioteci knjige iz naše edicije - festivalske zbirke kratkih priča i naša izdanja objavljena tokom ovih sedam godina postojanja REFESTICON-a, a to je jedanaest knjiga. Vjerujem da će se mladi zainteresovati, da će pročitati ove knjige, a kasnije postati vrsni stvaraoci iz domena fantastike“, kazao je Rabrenović.

Kako je dodao, nada se da će upravo zahvaljući djelima koja su danas donirali gradskoj biblioteci, mladi još više zavoljeti fantatsiku.

„Ovo je prilika da ih upoznamo sa onim što je novo u žanru fantatsike, jer znamo da je Žil Vern pisao fantatsiku, da sada djeca za leketiru imaju djela iz oblasti fantatsike, kao što je Hari Poter, a čitaju i Tolkina, Gospodara prstenova.  Super heroji sa kojima se djeca svakodnevno susreću su fantasika, od štrumfova do Crnog Pantera. Oni mogu da se približe fantatsici kroz film, strip, muziku, ali mislim da je knjiga ipak najboji način, jer imaju najviše prostora da sami maštaju“, poručio je Rabrenović, direktor Radija Bijelo Polje i jedan od utemeljivača REFESTICON-a.

Rukovodilac Narodne biblioteke, Edin Smailović, zahvalio se na vrijednoj donaciji, ističući da mu je posebno zadovoljstvo što su to i djela iz oblasti fantatsike, kojih, kako je rekao, nažalost nemaju dovoljno u bibliotečkom fondu.

Smailović je istakao da je jedan od načina da se mladi motivišu da čitaju, upravo obnavljanje bibliotečkog fonda.

„S obzirom da živimo u digitalnoj eri, da bi podstakli mlade da čitaju, moramo biti inovativni, moramo im se prilagoditi, a naravno da moramo nabavljati nove i aktuelne naslova. Pored toga, takođe moramo konstatno raditi i na uređenju samog prostora biblioteke, kako bi se oni osjećalai ugodno. U tom pravcu, mi smo već otvorili dječije odjeljenje, a nadamo se da će uskoro biti prilike da otvorimo odjeljenje za čitalačku publiku od 15 do 30 godina“, rekao je Smailović.

Promocija festivalskih izdanja REFESTICON-a i donacija knjiga, samo je jedan od programa “Dobre knjige, dobri prijatelji“, kojim JU  Ratkovićeve večeri poezije, NVU “Klub kulture”, Srednja stručna škola, NVO “Akademija društvenih nauka” i Radio Bijelo Polje, obilježavaju "Noć knjige", manifestaciju kojom se proslavlja Svjetski dan knjige i autorskih prava.

„U želji da zajedno afirmišemo  ljubav prema knjizi i čitanju i da promovišemo autorska prava i izdavaštvo zajedno smo osmislili kvalitetan i raznovrstan program, tako da Svjetski dan knjige proslavljamo brojnim književnim večerima, promocijama, pozorišnim predstavama, ali i poklanjanjem knjiga. Ovim programom želimo da promovišemo književne žanrove roman, dramu, poeziju, kratku priču i fantastičnu književnost, a samim tim i knjigu kao dobrog čovjekovog prijatelja“, rekao je direktor JU Rtakovićeve večeri poezije, Kemal Musić.

Program “Dobre knjige, dobri prijatelji” dio je nacionalnog programa obilježavanja Svjetskog dana knjige, u organizaciji NVO Kultura plus.

 

 

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE