“Noć knjige” – Promovisan zbornik učeničkih radova “Priče i pričini” (video)

Zbornik  eksperimentalnih radova učenika Srednje stručne škole “Priče i pričini”, promovisan je danas u biblioteci te obrazovne ustanove, u okviru programa “Dobre knjige, dobri prijatelji”, kojim se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Deset priča taletovanih srednjoškolki našlo se u ovom zborniku, koji je zapravo nastao kao rezultat saradnje Biblioteke Srednje stručne škole i Ratkovićevih večeri poezije, u okviru projekta “Škola kratke priče”, koji su prethodnih mjeseci realizovali uz podršku  Ministarstva kulture.

“Priče i pričini” učenica Srednje stručne škole najsvježiji je dokaz da umjetnost pisane riječi živi, poručla je danas književnica Blaga Žurić, dodajući da je upravo ovaj zbornik primjer kako se može timskim radom, u učionici, naučiti zahtjevna i kompleksna vještina, kakva je pisanje.

“Svjesni smo da je brzina življenja potisnula knjigu i književnu umjetnost iz središnjeg mjesta koje je zauzimala u duhovnom životu čovjeka, ali, moramo priznati, što i dokazuje ova zbirka, da je naše razdoblje bogatije raznovrsnošću ideja od bilo kojeg prethodnog perioda, zahvaljujući baš ovakvim kreacijama koje realizuje profesor Radoman Čečović sa svojim učenicama”, podvukla je Žurić.

Ona je kazala da senzibilna poetska naracija pet autorki zbornika “Priče i pričini” uvode čitaoca u lavirint različitih motiva i mogućnosti njihovog razrješenja.

“Čitalac je svjedok vihora brojnih sudbina ljudi vezanih za savremena dešavanja. Na taj način, čitalac i stvaralac postaju racionalni opservatori kratkih životnih saga, složenih i dugotrajnih problema i protivrječnosti”, dodala je književnica iz Bijelog Polja.

Žurić je istakla da su mlade autorke priča svojstvenim i poetičnim tonom pričanja, iskreno i humano prilazile ljudskim sudbinama i na taj način oblikovale pripovjedački stil ove zbirke, koju karakteriše spontano izražavanje, emotivnost pojedinih likova, topli lirizam i mladalačka vjera u ljubav i život.

“Dženita Hasković, Rijalda Adžajlić, Alma Lukač, Jasmina Hasković i Irena Madžgalj predstavile su modele, školske primjere kratkih priča sa porukama koje treba pronaći, a to možemo samo ako uzmemo da ih pročitamo”, poručila je književnica Žurić.

Ona je podvukla i da je njihov mentor, Radoman Čečović, ovim eksperimentom, svojom sistematičnošću, akribijskom posvećenošću u oblasti kreativnog pisanja, pokazao da ovakav metod sa učenicima može poslužiti kao uzor i model drugim školama.

Promociji zbornika “Priče i pričini” prisustvovala je i Nađa Durković iz Zavoda za udžbenike, koja je kazala da upravo ovo djelo ruši stereotipe o učenicima Srednje stručne škole.

“Jer svi očekuju da se nešto ovako desi u gimnazijama, a da su se djeca u srednjim stručnim školama već usmjerila na određena zanimanja i da neko ko će sjutra imati tehničku vokaciju, ne treba da se bavi umjetnošću i stvaranjem”, kazala je Durković.

Ona je posebno pohvaliila taj kontinuitet u radu sa djecom, jer su “Priče i pričini” zapravo drugi po redu zbornik učeničkih radova Srednje stručne škole.

“Nakon one prve knjige, ja sam se pribojavala šta će se dalje desiti, jer nije lako pripremiti jednu knjigu, ali i suočiti se sa razočaranjem nekih učenika, čiji radovi svojim kvalitetom nijesu zavrijedili da se nađu u knjizi. Ali upravo je to ono što me oduševljava, taj visoki kriterijum, rigorozna selekcijai navikavanje učenika da sve što napišu ne mora da bude dio knjige”, naglasila je Durković, ističući da se jasno vidi da je zbornik “Priče i pričini”  rezultat dobro promišljenog koncepta stilskh vježbi i uvođenja u pisanje, odnosno buđenja tih kreativnih žica.

Zbornik “Priče i pričini” kruna je višemjesečnog rada u Školi kreativnog pisanja, a sa talentovanim učenicama predano je radio profesor književnosti Radoman Čečović.

“Nadam se da će naredne godine integracija škola u ovom procesu biti mnogo brojnija, pa ćemo imati obimniji zborniki i malo više radova iz osnovnih i srednjih šškola. Ono što ja mogu da tvrdim jeste da potencijal postoji, a sve ostalno je na nama profesorima, koji moramo da podržimo mlade i otvorimo im vrata književnosti i umjetnosti”, rekao je Čečović.

Direktor Radija Bijelo Polje i utemeljivač Regionlanog festivala fantatsične književnosti REFESTICON, Dragić Rabrenović, izrazio je uvjerenje da će se u festivalskoj zbirci “Zmajevi dolaze”, koja će biti objvljenja u okviru VII REFESTICON-a, naći priče i talentovanih učenika Srednja stručne škole.

“Da će biti tako, uvjerava me i ovaj zbornik učeničkih radova “Priče i pričini” koji danas promovišemo, jer je on pokazatelj da imamo jako talentovanu i kreativnu djecu, kojoj upravo mi treba da budemo vjetar u leđa. Literarni konkurs koji smo raspisali u okviru ovogodišnjeg festivala fantatsične književnosti upravo je nova prilika za njih da pišu, tako da se nadamo da ćemo vrlo brzo imati još jedan zbornik učeničkih radova”, rekao je Rabrenović.

Rijalda Adžajlić, učenica drugog razreda Srednje stručne škole, kazala je da je jako ponosna što su se njene priče našle u zborniku “Priče I pričini”.

“Zaista sam srećna i sigurna sam da je ovo samo početak mog književnog stvralaštva”, kazala je Rijalda, autorka priča “Sastanak” i “Mali, ne lupaj vratima”.

 U okviru ovog programa, Nađa Durković poklonila je Biblioteci Srednje stručne škole knjige iz zaostavštine njenog oca Dragutina Durkovića, nekadašnjeg direktora Srednje stručne škole. Takođe, književni fond školske biblioteke sada je bogatiji I za izdanja koja su donirali Radio Bijelo Polje i JU Ratkovićeve večeri poezije. 

U zborniku ,,Priče i pričini" našle su se priče Dženite Hasković, Rijalde Adžajlić, Alme Lukač, Jasmine Hasković i Irene Madžgalj

 Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE