Zaštita ljekobilja Bijelog Polja i Prijepolja u fokusu IPA projekta PORALIST

19 April 2024

Najnovije vijesti

Zaštita ljekobilja Bijelog Polja i Prijepolja u fokusu IPA projekta PORALIST

Projekat PORALIST, koji će u okviru prekogranične saradnje Crne Gore i Srbije sprovoditi bjelopoljska NVO Multimedijal Montenegro, Regionalna razvojna agencija Zlatibor i Institut za proučavanje ljekovitog bilja “Dr Josif  Pančić”, predstavljen je danas u Hotelu Franca.

Cilj IPA projekta koji će se narednih mjeseci  realizovati na teritorijama opština Bijelo Polje i Prijepolje, a kojima je ljekovito bilje zajednička i nedjeljiva živa infrastruktura,  jeste  uspostavljanje  najsavremenije  organizovanog oblik čuvanja, održivog korišćenja i zaštite  ljekovitog  bilja. Djelujući udruženo, dvije susjedne opštine stvoriće nove stabilne izvore sredstava i uslove za dostizanje ciljeva održivog razvoja globalno utvrđenih UN Agendom 2030 za održivi razvoj.

Predstavljajući projekat, Željko Đukić, predsjednik NVO Multimedijal Montenegro izrazio je zadovoljstvo mogućnošću saradnje sa partnerima iza kojih je, kako je kazao, skoro 20 uspješno realizovanih IPA projekata….

“Veoma smo srećni što imamo mogućnost da sarađujemo i sa Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor koja je u tom dijelu Srbije najozbiljnija razvojna agencija,sa velikim dugogodišnjim iskustvom, ozbiljnim finansijskim kapacitetima i timom saradnika izverziranih za implementaciju kompleksnih međunarodnih projekata, među kojima su i ovi evropski. Stručnjaci  Instituta “ Dr Josif  Pančić” će u narednom periodu imati mogućnosti da istražuju ljekovito bilje u Bijelom Polju i Prijepolju, a kruna ovog projekta je potisivanje Memoranduma o  saradnji između ove dvije lokalne samuprave”, kazao je Đukić.

Govoreći o značaju projekta, Slavko Lukić, direktor Regionalne razvojne agencije Zlatibor kazao je da projekti budu i prođu, ali je najvažnije partnerstvo koje   postoji između ove dvije susjedne opštine.

“Jako  je važno da uz podršku  sredstava poreskih obveznika EU, sa  fokusom na temu projekta , stvorimo mehanizme  koji će ostati i nakon njegove realizacije. Svjedoci smo da je biodiverzitet veoma ugrožen, lako se narušava  a teško obnavlja i čuva i  zbog toga je važno povezivanje i saradnja prije svega donosioca odluka na lokalnom i nacionalnom nivou, privatnog sektora koji je zainteresovan za korišćenje ljekovitog bilja u profitne svrhe, udruženja građana koja su čuvari prirode po opredeljenju a ne zbog direktiva”, naglasio je Lukić.

Abaz Dizdarević, predsjednik SO Bijelo Polje smatra da nije slučajnost što se projekat realizuje u Bijelom Polju i Prijepolju.

“To su gradovi koji su upućeni jedni na druge i ono što ih povezuje na polju kulture, međuinstitucionalne saradnje, pa i polja poljoprivrede, predstavlja  način za produbljivanje naših komunikacija i uspostavljanje još boljih odnosa. Ova regija u svom biodiverzitetu nudi bogastvo različitih prirodnih resursa. Pešterska visoravan koja na neki način sjedinjuje ova dva grada, po bogastvu  flore smatra se drugom na planeti, sa 5.400 vrsta  različitog ljekovitog i drugog bilja”, istakao je Dizdarević, koji je sa  zamjenikom predsjednika opštine Prijepolje, Stankom Kijanovićem,  potpisao Memorandum o saradnji, kojim će inače dobra saradnja dvije susjedne opštine, biti podignuta na još viši nivo.

Na današnjoj prezantaciji projekta govorili su još i Anita Beriša iz Kancelarije za evropske integracije i Emil Kočan, iz Zajedničkog tehničko sekretarijata Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora.

 

Autorka:Tanja Dangubić

Foto: Dalibor Rakočević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

 

Radio-streaming

 RBP NA DRUŠTVENIM MREŽAMA