Grdinić: XX Istrakon oživjeće magični svijet Istre (audio)

Konvencija naučne fantastike i fantastike uopšte - Istrakon održaće se od 26. do 28 aprila u Pazinu, a i ove godine okupiće veliki broj emintentnih književnika i stvaraoca iz oblasti fantastike, saopštio je Mirko Grdinić, jedan od organizatora konvencije.

Ljubitelji naučne fantastike, fantastike, horora i srodnih žanrova imaće priliku da  narednih dana u Pazinu uživaju u bogatom programu jubilarnog Istrakona, a kako je gostujući u emisiji “Bestseler Refesticon”, Grdinić i kazao spremni odbrojavaju sate do početka ovogodišnje istrakonske koncencije, koja će održati 20. put.

 “Zaista smo se trudili da i ovo izdanje Istrakona bude kvalitetno programski raznovrsno, jer ipak slavimo dvadeset godina postojanja, a to zaista nije malo. Ovogodišnji ISTRAKON svečano će u petak otvoriti počasna gošća Istrakona, britanska književnica Ruth Wheeler,  koja je poznata po svojim humorističnim SF romanima. Upravo na Istrakonu Ruth će se po prvi puta predstaviti hrvatskoj publici, tako da očekujemo veliki broj posjetilaca, kako bi zajedno otkrili  svijet ove kreativne autorke”, najavio je Grdinić.

Grdinić je istakao da će zapravo ovogodišnjom konvencijom oživjeti magični svijet Istre.

“Za ovogodišnji jubilarni Istrakon odlučili smo da odaberemo temu koja je zapravo drugačija od dosadašnjih i ona je "Istra". Promovisaćemo magičnu Istru, jer želimo da na jedan način ovim 20. Istrakonom zaokružimo jednu cjelinu i da napravimo  retrospektivu svega što je bajkovito kod nas. Preko predavanja, igara i zabavnog programa pokušaćemo da oživimo taj imaginarij i da nas prebacimo u magični svijet starih priča naših baka i deka”, naveo je Grdinić.

On je dodao da će zahvaljujući Istrakonu mnogi dobiti priliku da upoznaju Istru na jedan sasvim drugačiji način.

“Istra će ovaj put biti prikazana kroz njenu tajanstvenu, magičnu komponentu, a ne kao turističko mjesto, mjesto biciklizma, mora i sunca”, rekao je Grdinić.

Jedan od organizatora Istrakona kazao je da sve posjetioce ovogdišnje konvencije očekuje višesatni program, koji se sastoji od predavanja, radionica, filmova, igara, takmičenja, ali I koncerata.

“Za ovo rođendansko izdanje pozivamo sve cosplayere da se pridruže slavlju i očaraju nas svojim kreacijama te nam oživotvore svoje najdraže likove, a narvno biraćemo I najbolje kostime. Isplnirali smo puno predavanja, igara, kvizova, a imaćemo dječji program o štrigama, kao i  različite radionice likovnog izražavanja za djecu. Takođe, programom su predviđena i predavanja, istarske legende i priče u nekoliko  varijanti, a gosti će biti i Mladen Garešić i  Ranko Martinović, a 20. Istrakon biće upotpunjen I muzičkim koncertima”, najavio je Grdinić.

Kako je napomenuo, na 20. Istrakonu biće promovisana i nova istrakonska zbirka, a tročlani žiri, u sastavu Tihana Linardon, Mirko Grdinić i Mauro Gržetić, od ukupno pristiglih pedesetak priča, za ovogodišnje izdanje zbirke odabrao je samo najbolje.

“Ove godine nije bilo teško izabrati najbolje, jer su se one same svojim kvalitetom izdvojile kao takve. Kada čitate priče obično vas neke ponesu, neke ne, tako da jednostavno osjetite one koje su prave i koje će zaintrigirati svakog čitaoca”, rekao je Grdinić.

On je kazao da je bilo par autora čije priče su i ranije objavljivane u istakonskoj zbirci, ali da je veliki broj novih pisaca.

“Mi ih zovemo “povremeni autori”, koji nekada pošalju kvalitetne priče. Kod nas je zaista velika  fluktuacija pisaca, tako da iz cijelog regiona godišnje na naše konkurse pristigne od 100 do 300 priča”, naveo je Grdinić, napominjući da  istrakonksa zbirka nije tematska, već slobodna, tako da su pisci moglli pisati o bilo čemu iz žanra horora, fentezija, naučne fantatsike.

Grdinić je istakao da je interesovanje za ovaj jubilarni Istrakon jako veliko, te očekuju još jednu uspješnu konvenciju.

Serijal emisija Bestseler Refesticon emituje se u susret VII Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto: arhiva RBP, ISTRAKON

Audio obrada: Sanida Kajević

 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE