Fantastična priča Marijana Maša Miljića “Flora”, danas na programu RBP

Danas na programu Radija Bijelo Polje od 17:30h u okviru serijala "Fantastične priče" emitujemo priču, Marijana Maša Miljića “Flora”,  objavljenu u zbirci Makrokozma 21.

Serijal emisija Fantastične priče emitujemo u susret VII Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON 2019.

 

***

Njegoš se vratio na Cetinje sa svoga posljednjeg putovanja po Italiji gdje je, radi liječenja, boravio nekoliko mjeseci. Ali ni italijanska blaga klima ničuveni bečki ljekari nijesu mogli ništa učiniti na poboljšanju njegovog zdravlja. Na Vladičino navaljivanje dr Škoda mu je kazao istinu o opasnoj bolesti. On nije želio da umre u tuđini, pa je žurio da se što prije vrati u Crnu Goru.

Stoički je bolest podnosio, mučio se i polako opraštao od ovoga svijeta, dok je onaj drugi i za njega bio velika misterija.

- Dimitrije! - zazva Vladika svoga sekretara.

- Evo me. Zdravo svanuo, Gospodaru!

- Bogami, teško ću ja više zdravo svanjivati! Sve mi se uzmutilo od bolova u prsima, kašlja i nesanice, pa ne znam ni koji je dan, ni koje je čislo, a godinu bih valjda pogodio - reče Vladika uz osmjeh koji se kao zračak sunca razli po njegovom licu.

- Godina je 1851, dan je četvrtak a čislo je 11. oktobar po starome ili 23. po novome stilu, a sada je 8 ura i 15 minuta na mome venecijanskom satu.

- Šta je to u vaseljeni – trenutak jedan, ili nešto između dva trena, no tamo nema vremena. Bog ne mjeri vrijeme.

Cijeli dan je bio kao u nekom zanosu. Neka tišina se slegla nad Cetinjem, ni ptica da se čuje. Onda je pala noć, nigda ozvjezdanija. Primakli su ga do prozora da gleda nebo, što je od djetinjstva volio.

- Nema još moje zvijezde, Milakoviću. Ako se pojavi pretekao bih do

proljeća.

- A koja je vaša zvijezda, čestiti Vladiko?

- Pasja zvijezda ili Sirijus, najsjajnija na našem nebu, a pojavljuje se krajem jeseni i tokom zime. I ona me je zaboravila. To je zvijezda moje sudbine,

kao Vitlejemska.

Njegoš se u velikoj stolici svu noć mučio, nikako da nađe položaj. A kad je zaspao, poslije dugo vremena, spavao je mirno. Samo bi se pokatkad čulo hripanje iz njegovih grudi.

***

 

Priču u elektronskoj formi možete naći na portalu www.refesticon.com       

http://refesticon.com/dokumenta/Makrokozma%2021.pdf

 

Audio snimak na kanalu  soundcloud

https://soundcloud.com/rbp-redakcija/fantasticne-price-flora-marijan-maso-miljic?in=rbp-redakcija/sets/fantasti-ne-pri-e-refesticon

 

Fantastične priče na programu Radija Bijelo Polje ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom od 17 časova i 30 minuta.

 

Redakcija Radija Bijelo Polje