Đukić: Učinićemo sve da projektom ,,Poralist" sačuvamo ljekovito bilje (video)

Projekat ,,Poralist“ koji u okviru prekogranične saradnje Crne Gore i Srbije, realizuje bjelopoljska nevladina organizacija ,,Multimedijal Montenegro“, Regionalna razvojna agencija ,,Zlatibor“ i Institut za proučavanje ljekovitog bilja “Dr Josif  Pančić”, ima za cilj očuvanje ljekovitog bilja na teritoriji Bijelog Polja i Prijepolja.

Gostujući danas u emisiji ,,Šta može Nvo“, Radija Bijelo Polje, predsjednik NVO ,,Multimedijal Montenegro“, Željko Đukić, kazao je da će projektom unaprijediti stanje u oblasti očuvanja životne sredine i ljekovitog bilja.

,,Jedan od ciljeva projekta jeste i identifikacija na kojim geografskim lokacijama postoje određene biljke, u kojoj količini, i na koji način se mogu iskoristiti. Istraživanje će vršiti Institut ,,Dr Josif Pančić“, i kroz četiri terenska obilaska biće sprovedene radionice za sve zainteresovane  građane, gdje će ih upoznati o značaju biljaka, njihovoj upotrebi i korisnosti. Kroz projekat je odlučeno da sa bjelopoljske strane bude uklčjučeno 40 građana koji će imati priliku da potpuno besplatno prođu kroz ta četiri modula, a nakon čega će dobiti i sertifikat“, naveo je Đukić.

Kako navodi, istraživanja ljekovitog bilja vršiće se na planini Bjelasici i Pešterskoj visoravni, dijelu koji geografski pripada opštini Bijelo Polje.

,,Već do kraja godine planiramo otvoriti planinu Bjelasicu kao jedan od potencijala naše Opštine, a ovo istraživanje će dopuniti našu turističku ponudu na lokalitetu planine. U podnožju pešterske visoravni nalazi se  Đalovića kanjon, gdje ćemo imati otvorenu pećinu krajem sljedeće godine. U saradnji sa institutom ,,Josif Pančić“ došli smo na ideju da to znanje koje oni posjeduju ostavimo i na lokalnom nivou“, ističe Đukić.

Najavio je da će kroz projekat ,,Poralist“ biti izrađena web platforma.

,,Na toj platformi biće dostupne sve informacije koje budu sakupljene tokom realizacije projekta, i ova platforma je jedan od najvećih benefita istog. Na njoj će biti dostupni svi geografski lokaliteti gdje se mogu nalaziti ljekovite biljke, u kojoj količini, i lista svih njenih primjena. Do sada smo se uglavnom bavili pripremom, imali smo nekoliko internih sastanaka projektnih timova sa obje strane, kao i predstavnicima Lokalne samouprave i naša ideja je dobila zeleno svjetlo“, navodi on.

Podjseća da u Bijelom Polju nema mnogo onih koji u dovoljnoj mjeri koriste sve ono što priroda pruža.

,,U Bijelom Polju imamo sugrađanku Ramizu Idrizović koja ljekovito bilje koristi u medicinske svrhe, koja je bila i gost na našoj konferenciji. Postoji i nekoliko sakupljača bilja koji ga suše kasnije i prodaju, i nekoliko porodica koje od ljekovitog bilja prave čajeve. U Prijepolju je situacija malo drugačija, pored onih koji bilje koriste u medicinkse svrhe, sakupljaju i prave čajeve, ima i onih koji proizvode sapune, kozmetičke preparate kao i jastuke“, pojašnjava Đukić.

Poziva zainteresovane građane da se jave za učešće na obukama, koje su besplatne.

,,Biće oprganizovane i studijske posjete Srbiji, tako da je obaveza zainteresovanih da imaju dobru volju kako bi prepoznali potencijale i prirodu na pravi način“, zaključuje Đukić.

Repriza emisije ,,Šta može Nvo“ biće emitovana danas na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15 časova.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija, i audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE