Slobodan Vučinić promovisao knjigu ,,Osviti zavičaja” (video)

Promocija knjige ,,Osviti zavičaja'' književnika Slobodana Vučinića, u organizaciji bjelopoljske Narodne biblioteke, održana je večeras u Centru za kulturu.

Književnik Slobodan Vučinić, za Radio Bijelo Polje je kazao da mu je posebno drago što knjigu večeras promoviše u svom zavičajnom gradu.

,,Osviti zavičaja, to su ti nanosi, nedosanjana jutra, nedopjevane pjesme, sve ono što može stati u oku tako malom, a tako je veliko – zavičaj. Knjiga koju niko nikada ne može napisati i prepisati, može je samo dopisivati. Ne treba pokušavati učiti je napamet, jer uvijek ostane nešto što je nedorečeno. Poslije 50 godina ovog, nimalo lakog posla, mogu reći da književnost, obzirom na nove tehnologije, ipak ne gubi na značaju, i smatram da knjigu ništa ne može zamijeniti”, jasan je Vučinić.

Naglašava da uvijek treba pisati i čitati, jer kako navodi, nema dobre ili loše knjige.

O knjizi Slobodana Vučinića govorio je književnik Mirko Rakočević, koji je izrazio posebno zadovoljstvo prisustvoma večerašnjoj promociji, i naveo da je knjiga poezije sastavljena iz tri ciklusa.

,,Prvi ciklus posvećen je porodici, zavičaju i svemu onome što ga za isti veže. U drugom već pokušava da komunicira sa nekim današnjim svijetom koji ga okružuje, a takođe kroz taj ciklus se i dalje vraća upravo zavičaju. Treći u knjizi ima samo jednu pjesmu, koju je autor naslovio kao ,,Nagrada”, a ona je posvećena Desanki Maksimović, koja je zapravo glavni krivac za njegovo poetsko bivstvovanje do današnjeg dana”, naveo je Rakočević, ističući da je Vučinić jedan od interesantnijih književnih pojava.

Dodaje da je poetski način u ovoj zbirci poezije, drugačiji od prethodnih knjiga.

,,Osviti zavičaja” dvadeseta je objavljena knjiga Slobodana Vučinića.

Slobodan Vučinić je rođen 1947. godine u Bijelom Polju (Pavino Polje). Zastupljen je u brojnim antologijama i izborima poezije, kao i u lektiri za osnovne škole. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja . pjesme su mu prevođene na ruski, poljski, bugarski, makedonski i slovenački jezik.

Autorka, foto i video: Eldina Bećirović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE