Fantastična priča Dinka Osmančevića “Vladimir i Kosara”, danas na programu RBP

Danas na programu Radija Bijelo Polje od 17:30h u okviru serijala "Fantastične priče" emitujemo priču,  Dinka Osmančevića “Vladimir i Kosara”, objavljenu u zbirci Makrokozma 21.

Serijal emisija Fantastične priče emitujemo u susret VII Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON 2019.

 

***

Konji njište, propinju se na zadnje noge. Huk ratnika u jurišu talasa Svetom dolinom. Zastave se prepliću. Sablje sijevaju, metalne oštrice sablasno zveče pri svakom sudaru. Krici ranjenih i umirućih povremeno nadjačaju buku, a onemoćala tijela zemlju natapaju krvlju. Teška bitka za Svetilište ratnika ponovo traje.

Knez Vladimir hrabro predvodi Goričane u odbrani Doline. Mladić je na rođenju dobio ime po drevnom ratniku iz mitskih vremena, kada su sveci još hodali zemljom. Nastoji biti dostojan imena i svog porijekla. Na prelijepom, bijelom, konju ulijeće među suparničke vojnike Kraljevine Gorštaka koji stupaju podržani regimentama Egejskog Carstva. Vladimir je mnogo sitniji od Gorštaka, ali izuzetno vješto barata mačem. Kao snoplje reže protivničke pješake. Strijelci pokrivaju ovog mladog ratnika, strelice fijuču oko Vladimirove glave, ali pogađaju samo Gorštake. To daje snagu Goričanima da zaustave osvajače u kraju koji je nerijetko mijenjao gospodare, tako da je gotovo opustio od ljudi.

Sačuvana su i sjećanja na davna vremena Velike tame, i na najteže bitke koje su vođene u Svetoj dolini, kada su i zemlja i nebo gorjeli, a čelična, leteća kola, neizmjerno dugo, igrala ples smrti sa paklenim mlazevima. U tim vremenima, uništeni su svi veliki gradovi i ogromno znanje koje su posjedovali nekada moćni ljudi...

***

Knez Vladimir hrama oko okruglog stola svog nevelikog dvora. Na zidovima gore baklje. Miris tamjana širi se kraj ikone Sveca zaštitnika. Vladimir je zaradio ranu na nozi, u borbi u kojoj je zaustavio prodor neprijatelja. Čini se, samo privremeno. Gorštaci i Egejci gomilaju nove snage na drugim pravcima prema Gorici, a Egejci su svojom flotom blokirali cijelo primorje.

Mladić pažljivo sluša riječi svog savjetnika, starca duge bijele kose i brade, blagih, mudrih očiju.

- Gospodaru, to su njihovi uvjeti.

- Od braće ne možemo očekivati pomoć, teške bitke biju dolinom Vegrine, od Vegapolisa, sve do Belog grada, u tom ratu sa Panoncima” - tiho je govorio Vladimir.

Iako već iskusan ratnik, mladićevo lice bilo je nježno i djevojački lijepo.

- Ne, gospodaru, možemo se samo moliti da se odbrane od Panonaca.

- Snage za nove, otvorene bitke mi teško da imamo. Ako se zatvorimo u gradove izdržaċemo nekoliko mjeseci, u pećinama iz vremena Velike tame, možemo se skrivati i godinama, ali narod ćemo prepustiti bijesu Gorštaka, pljačkanju i patnjama.

- Gorštaci daju besu, Egejci nude carsku povelju, da ćete imati tretman kraljevskog zatvorenika. Gorica će opstati, iako vazalna, neće biti ni poražena, niti ponižena. Vlastela će i dalje držati lokalnu vlast. A vi ste jedinac, braće ili sestara nemate, a roditelje ste sahranili, da se za njih da brinete.

- Gorčilo moj vjerni, lakše mi je da sam na neprijatelja jurišam, nego na ove uslove da pristanem.

- Znam gospodaru, ali hrabrost se na razne načine ispoljava.

- Šta mi savjetujete?

- Sa vama u zatočeništvu, znaju da će Gorica biti mirna. Ali, ono što ne znaju, to je da vrijeme sudi svemu. Treba biti mudar i strpljiv. Ni jedno zlo nije dovijeka. Braća će se odbraniti od Panonaca. Savez Egejaca i Gorštaka, na klimavim je nogama. Sunce slobode ponovo će zasjati nad Goricom.

- Ne bojim se smrti, ni mučenja.

- Potrebni ste im živi i zdravi.

- Moja tajna ne smije biti otkrivena!

- Biće sačuvana, gospodaru moj jedini.

***

 

Priču u elektronskoj formi možete naći na portalu www.refesticon.com      

http://refesticon.com/dokumenta/Knez%20Vladimir.pdf

 

Audio snimak na kanalu  soundcloud

https://soundcloud.com/rbp-redakcija/fantasticne-price-vladimir-i-kosara-dinko-osmancevic

 

Fantastične priče na programu Radija Bijelo Polje ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom od 17 časova i 30 minuta.

 

Redakcija Radija Bijelo Polje