REFESTICON 2019 OD 31. MAJA DO 10. JUNA

Sedmi Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON 2019 počinje sa programom u petak 31. maja i održavaće se do ponedjeljka 10. juna u Bijelom Polju, saopštio je Organizacioni odbor.

Sedmo izdanje posvećeno zmaju Đalovića pećine okupiće književnike i organizatore festivala iz osam država najavili su danas predstavnici ove međunarodne manifestacije, jedine ove vrste u Crnoj Gori.

Sedmi REFESTICON će trajati više dana nego što je uobičajeno jer će imati i veći broj programa koji su podijeljeni u šest cjelina, rekao je organizator festivala i direktor Radija Bijelo Polje Dragić Rabrenović.

On je istakao da će ovogodišnji sadržaj biti podijeljen na Program REFESTICON (Zbirka festivala i promocije pisaca iz Crne Gore), zatim Regionalni program (Promocija partnerskih festivala i pisaca iz regiona), Program za mlade (Zbirka kratkih priča, promocija autora za djecu, predavanja iz književnosti, likovne izložbe, pozorišna predstava), Međunarodni program (Promocija festivala i pisaca iz Italije i Rumunije, predavanja i promocije na engleksom jeziku), zatim Program o tri srednjevjekovne kraljice (zbirka kratkih priča, okrugli sto, likovna izložba) i Naučni program sa predavanjima o prirodi i pećinama Bijelog Polja.

Imaćemo dvije zbirke priča o zmajevima i još dvije knjige u festivalskoj ediciji, više od 30 pisaca, ekskluzivne goste poznate u regionu i na svjetskom nivou, kao i brojne programe posvećene kulturnoj i prirodnoj baštini našeg grada, napominje Rabrenović.

Organizatori su saopštili da se uskoro očekuju rezultati konkursa za obje zbirke i da će nagrađeni učenici i svi pisci čije se priče nađu u zbirkama kratkih priča biti pozvani da se predstave na REFESTICON-u.

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto: RBP