Otvaranjam izložbe, počela Noć muzeja, prvonagrađeni Mešić, Vreva i Rakonjac

Otvaranjem 33. izložbe i proglašenjem pobjednika, počela je 12. međunarodna manifestacija Noć muzeja u Bijelom Polju. Od 110 likovnih radova iz 11 škola, prvu nagradu osvojili su Almedin Mešić, Amina Vreva i Danijela Rakonjac, drugu Anastasija Simović, Aleksa Radović i Vasilije Šćepanović, dok je treće mjesto pripalo Valentini Rečević, Andrei Gutić i Ireni Radović.

Prvonagrađeni Mešić nije krio sreću. Za Radio Bijelo Polje kaže da mu jako imponuje osvojeno prvo mjesto i da mu daje podsticaj za dalje usavršavanje. Najviše slika portrete poznatih i običnih osoba, a neki od njih su slike Merlina, Mesija, Nadala, Marije Šerifović. Naglasio je da je talenat otkrio u petom razredu.

“Volim sve vrste umjetnosti. Crtajući stripove, shvatio sam da želim da se bavim slikarstvom tako da ću upisati Akademiju likovnih umjetnosti, u Sarajevu”, ponosan je veoma talentovani dječak.

Diplomu za opremljenost i kvalitet radova predsjednik žirija, Željko Korać , i članovi Luka Joksimović i Vladimir Tvrdišić, dodijelili su Osnovnoj školi “Braća Ribar”, iz Zatona.

Predsjednik žirija je kazao da su imali veoma težak zadatak jer, kako naglašava, svi radovi kvalitetni na svoj način, ispunjeni učeničkim snovima, nadanjima, maštom, snovima.

“Nagrađeni radovi nimalo ne umanjuju kvalitet onih koji nijesu. Naprotiv, sreća je što ste svi tu i učesnici ste ovog lijepog likovnog izraza. Umjetnost se ne predaje u školi. Ona se njeguje i razvija, poput biljke. Najveći je grijeh prekinuti dijete u svojoj mašti. I kroz igru, učenje, spavanje. To je veoma odgovoran zadatak koji najbolje znaju pedagozi likovne kulture”, izdvojio je predsjednik, napominjući da oni imaju odgovornost da sve to usmjere na najbolji način.

Da se likovna kultura temelji na procesu istraživačkog učenja i stvaranja, da navodi djecu na sticanje trajnioh i upotrebljivih znasnja u likovnom izražavanju, tvrdi voditelj i moderator Dragiša Simović, dodajući da to potvrđuju likovna rješenja, predstavljena na ovoj izložbi.

“Djeca imaju pozitivan stav prema likovnom stvaralaštvu, inspiraciju pronalaze iz vlastite mašte, života ili okruženja. Najčešće slikaju toplim bojama – crvenom, žutom i narandžastom jer su impulsivne, energične i vesele boje”, podvukao je Simović, dodajući da mališani koriste i hladne boje, simbolizujući emocionalnu uravnoteženost.

Ove slike su uradila djeca osobene inspiracije i mašte, koji na njima svojstven način umiju linijom i bojom da zapišu osjećanja i pošalju poruke ljubavi jasnim izrazom i srcem.

Manifestacija Noć muzeća nastavlja se promocijom bibliografije radova Petra Rudića, autora Jova Medojevića, predstavljanjem polučasnovnog etno filma Zdravice u bjelopoljskom kraju.

Ulaz je besplatan, a posjetioci mogu da uživaju u muzejskim zbirkama i kulturno-umjetničkom programu  u kome učestvuje operska pjevačica iz Bara profesorka Bojana Pejanović i korepetitor Dejan Krivokapić, sa obradama tradicionalnih crnogorskih izvornih pjesama.

Autorka: Enida Omerhodžić

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE