Premijerna predstava Persona osvojila bjelopoljsku publiku (2)

Premijerna predstava Persona osvojila bjelopoljsku publiku

Premijernu predstavu Persona, Ingmara Bergmana, u režiji Stevana Bodrože, izvele su Vanja Jovićević i Nada Vukčević u bjelopoljskom Centru za kulturu.  Nakon igranja naporne i iscrpljujuće premijere, za koju je po kultnom švedskom filmu, adaptaciju uradila Dragana Tripković, glumice se, kako kažu za Radio Bijelo Polje, osjećaju oslobođeno ali i lijepo jer ju je publika prihvatila. Vukčević je kazala da je teško shvatiti da jedna žena ne želi svoje dijete, o čemu je predstava, između ostalog, govorila.

„Čudna je to priča. Jako bolna. Ne radi se samo o postporođajnoj depresiji već dubljem psihičkom problemu u koji je trebalo ući i iznijeti to pred publikom. Fino je osjetiti kao proces, ali nimalo zdravo svakodnevno se tako osjećati“, objasnila je glumica.

Njena uloga je bila gestikulacijska i ekspresivna, bez verbalne komunikacije. Na pitanje koliko je to bilo zahtjevno naučiti i prenijeti emociju, poruku, odgovorila je da je bilo i lako i teško.

„Išli smo korak po korak, pronašli neka dobra sredstva i došli do uspjeha. U mojoj dosadašnjoj profesiji ne bih mogla napraviti razliku usmenih i neverbalnih uloga. Podjednako su odgovorne, ujedno drage“, izdvojila je ona.

 

Za razliku od Vukčević, Jovićević je imala veoma mnogo teksta koji je trebalo naučiti. Kako otkriva za Radio Bijelo Polje, pamti vrlo dobro, pa joj to nije predstavljalo problem. Pitajući je da li je imala šaptače na sceni, nasmijala se i kazala da je sama sebi bila oslonac.

„Bilo je naporno jer sam konstantno pričala i trebalo je održati pažnju. U nekoj mjeri smo se uspjeli izboriti sa tim“, istakla je Jovićević, podvlačeći da je ovo bio njen najteži zadatak do sada.

Poručila je da se nakon premijere osjeća veoma srećno, te da su joj emocije poslije svake premijere, pa i večeras, nabujane.

„Ovo je nešto što nimalo nije slično mojoj ličnosti. Radi se o vrlo mračnoj priči. Stalno sam istraživala ali uz podršku koleginice i reditelja koji je sve vrijeme bio uz mene, bio je to predivan proces“, zaključila je Jovićević.

Reditelj predstave, Stevan Bodroža, podsjetio je da nikad ne gleda svoje premijere. Kazao je da se svakom poslu treba ozbiljno posvetiti, otuda, kako ističe, i takva njegova posvećenost režiji. Dodao je da najviše voli da se bavi egzistencijalističkim temama.

„Mene privlače fundamentalne, suštinske teme, šta nas čini živima, gdje pronalazimo, snagu, energiju, motivaciju. Sve moje predstave su takve i uživam u tome“, podvukao je reditelj, navodeći da je uvijek iznova izazovno.

Predstava Persona rađena je u produkciji Alternativne teatarske aktivne kompanije, Centra za kulturu „Vojislav Bulatović – Strunjo” iz Bijelog Polja, KIC-a „Budo Tomović“ iz Podgorice i Grupom za istraživanje i razvoj kulturne politike. Projekat je pomogla Opština Bijelo Polje.

Autorka i foto: Enida Omerhodžić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.