Učenici bjelopoljske muzičke škole otvorili 11. festival “Ljetnje večeri muzike”

Festival “Ljetnje večeri muzike”, 11. po redu, svečano je otvoren večeras u Kući Rista Ratkovića, koncertom učenika bjelopoljske Škole za osnovno muzičko obrazovanje.

Talentovani Bjelopoljci večerašnjim nastupom krunisali su ovu školsku godinu, a ujedno najavili i niz koncerata klasične muzike, koji će se održavati u Bijelom Polju sve do sredine septembra.

Otvarajući festival, direktorica Škole za osnovno muzičko obrazovanje, Jasmila Hot, napomenula je da su  “Ljetnje večeri muzike” jedini festival klasične muzike na sjeveru, zahvaljujući kojem su Bjelopoljci imali priliku da čuju najveće virtuoze.

 “Ovogodišnji festival “Ljetnje večeri muzike” otvaramo koncertom naših učenika, koji su tokom ove školske godine osvojili veliki broj nagrada, čak 28, na državnom i međunarodnim takmičenjima u Bijelom Polju, Podgorici, Tivtu, Bečaju,  Splitu, Valjevu, Istočnom Sarajevu. Zaista smo jako ponosni na njih, a svojim radom i uspjehom zaslužili su da baš oni otvore naš festival”, kazala je Hot.

Večeras su se sjajni muzičari bjelopoljske Škole za osnovno muzičko obrazovanje, njih oko 50,  predstavili u solo i kamernim nastupima, a nastupio je i kvartet harmonika i i Mali hor, koji vodi profesor Miloš Vojinović.

“Djeca su bila sjajna, kao što smo očekivali, a naravno da veliku zaslugu za to dugujemo našim profesorima, koji vrijedno rade sa djecom”, kazala je Hot.

Kako je najavila, u okviru festivala “Ljetnje večeri muzike”, koji je dio projekta za razvoj kulture na sjeveru Crne Gore, narednih mjeseci biće održano više koncerta.

“I ove godine ćemo imati bogat program, koncerti će se organizovati desetodnevno, a imaćemo vrhunska muzička imena iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, a planirane su i muzičke radionice za djecu,”, saopštila je direktorica Škole za osnovno muzičko obrazovanje, dodajući da veliku zahvalnost duguju profesoru Senadu Gačeviću sa Muzičke akademije sa Cetinja, Ministarstvu kulture i Opštini Bijelo Polje, koji svih ovih godina podržavaju ovaj festival klasične muzike.

Na večerašnjem koncertu nastupila je i talentovana violinistkinja, Emina Višnjić, koja je proglašena i za učenicu generacije bjelopoljske Škole za osnovno muzičko obrazovanje.

“Ovim koncertom ja završavam osnovno muzičko obrazovanje i zaista sam srećna što sam večeras imala priliku da nastupim sa mojim drugarima i naravno da otvorimo festivala. Zahvalna sam svim njima na svemu onome što su me naučili prethodnih godina, što su prepoznali moj talenat i pomogli mi da ga njegujem i usavršavam”, kazala je Višnjić.

Ona će svoje muzičko obrazovanje nastaviti u Podgorici u Muzičkoj školi “Vasa Pavić”.

“Već se spremam za prijemni ispit i nadam se da ću opravdati tu titulu đaka generacije, te da neću iznevjeriti povjerenje profesora iz Bijelog Polja”, kazala je Emina.

Podsjetimo, Emina je tokom školovanja osvojila 24 nagrade, od toga 12 na državnom i isto toliko na međunarodnim takmičenjima, a imala je i skroz odličan uspjeh.

Pored Emine, svoj talenat večeras su predstavili i Emili Numanović, Jovana Lazarević, Ajša Badžić, Milica Rabrenović, Vladimir Kuč, Asija Ećo, Staša Obradović, Milica Đurović, Laura Miladinović, Elid PIlica, Balša Jovanović, Ivana Jaćimović, Matija Đaković, kao i 30ak članova Malog hora.

Autorka i foto: Sanja Čujović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE