Novim modelima unaprijediti saradnju crnogorskih opština i nevladinih organizacija

Modeli odluka akata o rješavanju pitanja saradnje nevladinih organizacija sa lokalnim samoupravama predstavljeni su danas odbornicma bjelopoljskog lokalnog paralamenta.

Naime, Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) u saradnji sa Zajednicom opština Crne Gore, Ministarstvom javne uprave, NVO Aktivna zona i Udruženjem za razvoj civilnog društva, pripremio je šest modela odluka i akata, koji regulišu saradnju opštine i nevladinih organizacija, kao i učešće lokalnog stanovništva u  u vršenju javnih poslova.

Tokom današnjeg sastanka, održanog u skupštinskoj sali, odbornici su imali priliku da upute komentare i sugestije u odnosu na rješenja sadržana u modelima.

“Sve ovo radimo u cilju  prilagođavanja potrebama modela odluka akata kontekstu Opštine Bijelo Polje, jer ćemo na osnovu dobijenih prijedloga, a u saradnji sa nadležnim sekretarijatom, pripremiti nacrte propisa, koji će biti ponuđeni na dalju proceduru”, kazala je za Radio Bijelo Polje Lidija Knežević iz Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO).

Ona je istakla da su modeli pripremljeni u cilju podrške lokalnim samoupravama u procesu usaglašavanja njihovih akata sa novim rješenjima iz Zakona o lokalnoj samoupravi i unapređenja pravnog okvira za veće učešće NVO u donošenju odluka na lokalnom nivou, kao i stvaranja podsticajnog ambijenta za saradnju crnogorskih opština i nevladinih organizacija.

 “Upravo zato smo procijenili da je potrebno da sa različitim ciljnim grupama iz ove opštine, kao i sa predstavnicima sekretarijata i sa odbornicima organizujemo dublje konsultacije, kako bi rješenja iz ovih modela prilagodili upravo potrebama i kontekstu bjelopoljske opštine, a sve u duhu unapređenja saradnje sa nevladinim sektorom”, kazala je Knežević.

Kako je navela, zadovoljni su odzivom odbornika, ali i zahvalni Skupštini opštine Bijelo Polje na podršci.

“Kao što smo i očekivali, od odbornika smo dobili zaista konstuktivne komentare i sugestije, koje ćemo naravno uvažiti”, dodala je Knežević iz CRNVO.

Predsjednik SO Bijelo POlje, Abaz Dizdarević, poručio je na današnjem sastanku da bjelopoljska opština ima jako kvalitetnu saradnju sa civilnom sektorom, ali i istakao da se veći dio modela odluka akata, koji su predstavljeni danas, već primjenjuje u lokalnom parlamentu.

“Veći dio tih odluka mi sprovodimo već godinama unazad, imamo institut slobodne stolice za predstavnike nevaldinog sektora, mjesnih zajednica, ali i građana koji imaju spostvene inicijative, tako da je ovo preformulacija nečeg većeg postojećeg”, naveo je Dizdarević.

On je istakao da je rad bjelopoljske opštine jako transparentan.

“O svemu onome što realizujemo na lokalnom nivou građani se mogu informisati i preko našeg web sajta, društvenih mreža, a uredno objavljujemo javne pozive, oragnizujemo javne tribine, debate. Sada je pitanje njihove inicijativnosti koliko su uključeni u procese donošenje akata, a znamo da su nevladine organizacije već uzimale učešće u radu skupštine i svojim sugestijama doprinosile radu ovog doma, tako da se nadamo da ćemo u budućnosti imati još aktivniji prsitup građana svim problemima koji muče našu zajednicu”, rekao je predsjednik SO Bijelo POlje, Abaz Dizdarević.

Podsjetimo, šest modela odluka i akata, kojima se rješavaju pitanja saradnje nevladinih organizacija sa lokalnim samoupravama u Crnoj Gori, rezultat su projekta “Moja zajednica-snažna zajednica”, koji Centar za razvoj nevladinih organizacija realizuje u saradnji sa Zajednicom opština Crne Gore, Ministarstvom javne uprave, NVO Aktivnom zonom i Udruženjem za razvoj civilnog društva.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE