Umrežavanjem više aktera razvijati ruralno područje Limske doline (video)

Opština Bijelo Polje je prva u Crnoj Gori po broju selu, imamo čak 117 registrovanih, a oko polovine stanovništva Bijelog Polja živi na ruralnom području, što zahtijeva još veća ulaganja lokalne samouprave, poručio je danas Jasmin Ćorović, sekretar  Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj, na panel diskusiji ,,Efektivno djelovanje lokalnih aktera ruralnog razvoja - efektivniji razvoj ruralnog područja“.

Naime, danas je u Bijelom Polju održana panel diskusija, koja je okupila lokalne aktere ruralnog razvoja, a koja je organizovana u cilju donošenja i sprovođenja efikasnijih mjera, kojima će se uticati na razvoj ruralnog područja Limske doline.

Sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj, Jasmin Ćorović, istakao je da bjelopoljska lokalna uprava mora biti obazrivija prema svom seoskom području, te da se afirmacijom poljoprivrede i svega onoga što podrazumijeva rurralni razvoj, može podići nivo kvaliteta života građana.

“Mi u Sekretarijatu za ruralni i održivi razvoj dosta toga radimo na polju umrežavanja i podsticanja ruralnog razvoja i to kroz program podsticajnih mjera, koji usvajamo svake godine i tako dajemo primjer opštinama koje ga još uvijek ne primjenjuju, iako im to omoguća Zakon o poljoprivredi”, rekao je Ćorović.

On je učesnicima panel diskusije prezentovao i ovogodišnji program podsticajnih mjera, četvrti koji bjelopoljska opština sprovodi.

“Ove godine imamo deset podsticjanih mjera, za koje je iz opštinskog budežeta izdvojeno 70 000 eura , što je za 10 000 više u odnosu na prošlu. Program još uvijek nije usvojen, te sa nadamo da će se to desiti  već na prvoj narednoj sjednici, nakon čega će uslijediti promocija i prezentaciha tih mejra, a zatim i javni poziv”, naveo je sekretar  Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj, dodajući da se nada da će iz godine u godinu rasti broj podsticajnih mjera, a samim tim i da će se povećati sredstva koja se izdvajaju za te svrhe.

Koordinator projekta  “Umrežavanje aktera ruralnog razvoja, ključ efektivnijeg ruralnog razvoja Limske doline”, u okviru kojeg je organizovana panel diskusija, Rafet Mulić, saopštio je da je objedinjavanje lokalnih aktera ruralnog razvoja od presudnog značaj za kreiranje i donošenje efikasnijih mjera.

“Danas smo imali priliku da čujemo sve predstavnike sekretarijata i ustanova koje se bave ruranim područjem, predstavljeni su primjeri dobre prakse ruralnog i održivog razvoja u lokalnoj zajednici, a osim toga raspravljano je i o mogućoj efektivnijoj obrazovnoj politici upisa u srednje škole zanimanja koja su vezana za ruralni razvoj područja kao i mogućih otvaranja novih smjerova vezanih za ovu oblast”, rekao je Mulić.

On je istakao da je cilj projekta koji NVO “Centar za preduzetništvo” sprovodi uz partnerstvo NVO “Agroturisit biro-Berane”, osnaživanje održivog dijaloga između ruralnih OCD i lokalnih/nacionalnih vlasti u oblasti ruralnog razvoja u pet opština Limske doline.

“Područje Limske doline na sjeveru Crne Gore je ruralna oblast koja je u pogledu kvaliteta zemljišta i nadmorske visne pogodna za poljoprivredu. U svim strateškim dokumentima države akcenat je na razvoju poljoprivrede na ovom području, a ipak ono spada u najnerazvijeniji dio države. Zato ovim projetkom želimo da poboljšamo ruralni razvoj na području opština Limske doline i to kroz dijalog lokalnog javnog, privatnog i civilnog sektora, a uz ojačane kapacitete lokalnih privrednika u oblasti ruralnog preduzetništva”, poručio je Mulić, dodajući da se krajnji korisnici stanovnici ruralnog područja Limske doline (Bijelo Polje, Petnjica, Berane, Andrijevica i Plav).

Projekat “Umrežavanje aktera ruralnog razvoja, ključ efektivnijeg ruralnog razvoja Limske doline” podržan je od  Fondacija za povezivanje prirodnih vrijednosti i ljudi u okviru podrške projektima organizacija civilnog društva (OCD) u Crnoj Gori, a u okviru projekta “Ruralni razvoj vođen ruralnim organizacijama civilnog društva”.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE