U tri bjelopoljske srednje škole u prvom roku upisano oko 430 svršenih osnovaca

Prvi rok za upis u crnogorske srednje škole završen je 21. juna, a bjelopoljsku Gimnaziju “Miloje Dobrašinović”, Srednju stručnu i Srednju elektro-ekonomsku upisalo je oko 430 osnovaca.

Bjelopoljska Gimnazija “Miloje Dobrašinović” raspisala je konkurs za 140 učenika za pet odjeljenja, a u ovom roku upisano je 110, saopštio je za Radio Bijelo Polje direktor te obrazovne ustanove, Milko Kovačević.

“U ovoj školskoj godini broj upisnaih učenika je nešto manji u odnosu na prošlu godinu, ali je to i očekivano s obzirom da je bodovni limit povećan sa 58 na 60, tako da su uglavnom odlični đaci upisali prvi razred”, naveo je Kovačević.

On je istakao da očekuju da će preostala mjesta biti popunjena u avgustovskom roku.

“Jer su neki osnovci pokušali da svoje obrazovanje nastave u Medicinskoj školi u Beranama, a prema našim saznanjima u tome nijesu uspjeli”, dodao je direktor Gimnazije “Miloje Dobrašinović”.

Srednju stručnu školu u Bijelom Polju upisalo je 160 svršenih osnovaca, a najveće interesovanje izazvao je novi smjer – Tehničar špedicije i organizacija transporta, na koji se prijavilo 28 učenika.

Ipak direktor ove obrazovne ustanove, Semir Balić, kaže da nijesu zadovoljni ukupnim brojem upisanih učenika, iako među njima i lučonoša.

“Najviše ih je na smjeru Tehničar špedicije i organizacija transporta, tu su popunjena sva mjesta i ima ih ukupno 28, zatim slijedi smjer Tehničar drumskog saobraćaja 27, primljena su i 23 učenika na smjeru Automehaničar, budućih turističkih i premhrambenih tehničara imamo po 11, instalatera sanitarnih uređaja, grijanja i klimatizacije 19, kuvara 17, konobara i prodavača po devet, dok je na smjeru Pekar upisano njih pet”, saopštio je direktor bjelopoljske Srednje stručne škole.

On je istakao i da se otvaranje novog smjera pokazalo uspješnim, o čemu govori to što je broj mjesta popunjen.

“Mi svake godine vršimo ispitivanje tržišta, od Biroa rada Bijelo Polje dobijamo evidenciju o tome koja su to deficitarna zanimanja, a na osnovu tih podataka planiramo upisnu politiku, tako da smo prepoznali da je otvaranje programa Tehničar špedicije i organizacija transporta ono što nam nedostaje i za čim postoji potreba. Imamo kvalitetan nastavni kadar i sve uslove za razvijanje tog smjera, a ponosni smo što smo već prve godine uspjeli da upišemo  28 učenika”, dodao je Balić.

Balić je rekao da čudi i to što nije bilo više zainteresoavnih za deficitarna zanimanja, za koje i Ministarstvo prosvjete daje stipendije.

“Ove godine imamo po pet stipendija za pekare, konobare i instalatere sanitarnih uređja, grijanja i klimatizacije”, rekao je direktor Balić.

Svoje obrazovanje u Srednoj elektro ekonomskoj školi nastaviće 159 bjelopoljskih osnovaca, saopštio je v.d. direktora, Miodrag Bato Ivezić.

Kako je rekao, s obzirom da je broj djece koja završavaju osnovnu školu sve manji, upis i nije bio tako loš.

“Mada se nadamo se da će u avgustovskom roku još djece biti zainteresovano za smjerove koje nudimo”, rekao je Ivezić.

Naime, najviše upisanih je na smjeru Ekonomski tehničar  - 54, tako da je ostalo mjesta za još dvoje, smjer  Elektrotehničar računarskih sistema i mreža upisalo je 12 učenika, iako je mjesta imalo za njih 28. Obrazovni program Elektrotehničar za razvoj web i mobilnih aplikacija upisalo je njih 22, a mjesta ima još za njih šestoro, Elektrotehničar energetike 10 (slobodno još 18 mjesta), Pravno administrativni tehničar 23 – slobodno još pet mjesta, dok je na trećem stepenu upisano njih 38 - administrator 7 (slobodno 21mjesto), elektromonter 13(slobodno 15 mjesta), monter elektronske komunikacione infrastrukture 18 (još 10mjesta slobodno).

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto:arhiva RBP

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE