Održan sastanak predstavnika lokalne uprave, malinara i hladnjačara na temu utvrđivanja cijene maline Detalji

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović, sekretari sekretarijata za preduzetništvo i ekonomski razvoj i ruralni i održivi razvoj Džafer Gusinjac i Jasmin Ćorović razgovarali su danas sa predstavnicima klastera malinara i predstavnicima hladanjačara o ovogodišnjoj cijeni maline.

Predsjednik Smolović je upozano prisutne da će Opština i ove godine subvencionirati proizvođače sa 10 euro centi.

-Uzimajući u obzir značaj ove proizvodnje odlučili smo se da i ove godine pružimo podršku proizvođačima maline i nadamo se da će se broj prozvođača u narednom periodu povećati, istakao je Smolović.

Kapacitet hladnjača za dnevni prijem je 35 tona,  što će vejrovatno biti uvećano sa dodatnih 12 tona, a očekuje se ukupan rod od 500 tona.

Na sastanku je razgovarano o unaprjeđenju malinarstva, o razvoju klastera i ovogodišnjoj cijeni koja treba da bude obostrano prihvatljiva kako bi se malinarstvo u Bijelom Polju još više razvilo i kako bi smo bili konurentni i eventualno u narednom periodu malinu izvozili i na tržišta Fnacuske i Italije kada dostignemo potrebnu količinu.

Podsjetimo da je u Bijelom Polju prošle godine osnovan prvi klaster maline u Crnoj Gori u kojem su svi veći malinari i hladanjačari.

 

Izvor i foto: bijelopolje.co.me