Agronom Dejan Zejak na čelu Regionalnog savjeta za jagodastvo voće

Agronom iz Bijelog Polja, mr Dejan Zejak, izabran je za predsjednika Regionalnog savjeta za jagodasto voće Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, formiranog 4. jula u Čajetini.

Naime, na osnivačkoj sjednici u Čajetini, Zejak je jednoglasno izabran za predsjednika ovog međunarodnog tijela, osnovanog sa ciljem da se zajedničkim djelovanjem unaprijedi sektor, povežu činioci u lancu, osnaži sopstveni nastup na međunarodnom tržištu i zajednički djeluje na buduće pravce razvoja ovog važnog segmenta agrara u sve tri države.

Novoizabrani predsjednik Regionalnog savjeta, Dejan Zejak, saopštio je za Radio Bijelo Polje da je riječ o međunarodnoj organizaciji koja okuplja stručnjake iz regiona, proizvođače sadnog materijala, kao i ljude iz biznis sektora, kompanije koje se bave otkupom plodova - hladnjaču HAKO doo Bugojno, Bosna i Hercegovina, najveću crnogorsku hladnjača EKOPROMET doo iz Bijelog Polja, koja ima oko 250 tona, te  FRIGOLAND doo Beograd iz Srbije.

“Prvi korak koji ćemo preduzeti jeste analiza stanja u regionu i to sa preporukama i mjerama koje će prvenstveno omogućiti da održimo postojeće stanje u regionu, odnosno da Srbija i Bosna i Hercegovina ostanu na listi najvećih izvoznika malina, a mi ćemo imati priliku da budemo u “dobrom društvu”, da budemo uz one koji se tradicionalno bave ovim poslom i od kojih možemo mnogo saznati i naučiti”, kazao je agronom iz Bijelog Polja.

On je istakao da će analizu sektora predočiti i približiti ne samo farmerima, odnosno plantažerima, već i donosiocima odluka.

“Cilj nam je da svojim radom i idejom dobijemo podršku svih bitnih činioca u zajednci, a da smo na dobrom putu da to i ostvarimo, pokazuje to što su sa nama na osnivačkoj skupštini bili predstavnci IFAD fonda iz Sarajeva, RCTP iz Podgroice,  FAO projekta iz Podgorice i Beograda, kao i CARITAS Švajcarska iz Sarajeva. Riječ je o zaista ozbiljnim donatorima, koji su najavili i veliku podršku, a naredni korak će nam biti da i lokalne uprave i nadležna republička minstarstva informišemo o planovima, ali i rezultatima, da uspostavimo i sa njima saradnju, kako bi na taj način imali uključene sve bitne subjekte”, kazao je mr Zejak, napominjući da su u savjetu raposloženi i za sve savjete i sugestije od samih plantažera.

Regionalni savjeta za jagodastvo voće Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore baviće se i informisanjem javnosti.

“Na našem web sajtu, koji je već u pripremi, objavljivaćemo najvažnije informacije, a i ove godine ćemo odabrati najbolje plantažere, rekodere u proizvodnji plodova voća, jer želimo da promovišemo dobre prakse”, istakao je predjsednik ovog tijela.

On je naveo da će pored proizvođača maline i jagode, u rad Savjeta biti uključeni plantažeri borovnice, kupine, ribizle i ostalog sitnog voća koje se gaji na teritoriji Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije.

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto: privatna arhiva

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE