Do 2021. godine za kapitalne projekte biće izdvojeno više od 87 miliona eura

19 April 2024

Najnovije vijesti

Do 2021. godine za kapitalne projekte biće izdvojeno više od 87 miliona eura

Predlog Plana kapitalnih investicija opštine Bijelo Polje za period 2019-2021 usvojen je jednoglasno na devetoj sjednici SO Bijelo POlje.

Na spisku projekata za plan kapitalnih investicija 2019-2021, našlo se oko 60 projekata, dio njih je iz Strateškog plana 2017-2021, a njihova ukupna vrijednosti iznosi 87.259,750 eura, saopštio je menadžer Opštine Fahrudin Begović.

Begović je istakao i da je usvajanje predloga ovoga ovog plana preduslov za dobijanje BFC- standarda poslovne uspješnosti, napominjući da on predstavlja veliki zadatak i za Opštinu Bijelo Polje i Vladu Crne Gore.

Abaz Kujović iz DPS-a istakao je da je Predlog Plana kapitalnih investicija opštine Bijelo Polje za period 2019-2021 jako ambiciozan.

“Mi smo do sada realizovali brojne projekte, kojima smo unaprijedili infrastrukturu i stvorili ambijent za povoljan život građana i razvoj biznis ambijenta, a realizacijom dva kapitalna projekta - Đalovića pećine i Bjelasice, pokrenuli smo niz drugih”, rekao je Kujović, ističući da će svi ovi projekti doprinijeti i rješavanju najvećeg izazova - nezaposlenosti.

Tokom diskusije o usvajanju Predloga Plana kapitalnih investicija Opštine Bjelo Polje za period 2019-2021, predsjednica Kluba odbornika Demokratske partija socijalsta, Vesna Pavićević, istakla je da ta partija zna kako da opravda povjerenje građana koji su ih izabrali, a da su građani najbolje sudije svega onoga što vlast preduzima na planu unapređenja kvaliteta života, potvrdio je i Abaz Kujović iz DPS-a.

Oni su to istakli nakon kritika upućenih od strane pojedinih opozicionih odbornika, koji su imali zamjerke na način na koji DPS realizuje izborni program.

 

Alija Durović iz DPS-a istakao je da je Plan kapitalnih investicija jako sadržajan, realan i razvojan.

“Opština Bijelo Polje raspolaže značajnim resursima i oni se moraju staviti u funkciju”, poručio je Durović, ističući da je veliki napredak u prethodnom period napravljen u oblasti poljoprivrede, što posebno raduje sve stanovnike ruralnog područja.

Zoran Bošković iz SNP-a rekao je da će ta partija podržati  Predloga Plana kapitalnih investicija Opštine Bjelo Polje za period 2019-2021 – “kao što smo i uvijek podržali sve konstruktivne predloge i odluke, koje se tiču razvoja Bijelog Polja”, iako smatraju da i ovaj dokumnet ima pojedinih nedostataka.

Predstavnici SNP-a, SDP-a, i Demokrata iznijeli su kritike na Predloga Plana kapitalnih investicija Opštine Bjelo Polje za period 2019-2021. 

Kako se navodi u Predlogu Plana kapitalnih inevsticija, opšti cilj ovog dokumenta je obezbjeđenje uslova za kvalitetniji život lokalnog stanovništva,  a specifični su - povećanje zaposlenosti nezaposlenog radnospospbnog stanovništva starosti 19-40 godina i lica sa invaliditetom preko 15 %; razvoj prioritetnih privrednih djelatnosti (poljoprivreda, turizam i srednja, mala i mikro preduzeća u oblasti industrije i usluga); unapređenje društvenih djelatnosti; unapređenje tehničke infrastrukture; te dalji razvoj demokratskih odnosa dijaloga, tolerancije, multikulturalnih i međulljudskih, komšinskih odnosa.

“Prvo, to je povećanje zaposlenosti, za rad najspremnije kategorije stanovništva od 19-40 godina preko 15 % odnosno preko 1200 evidentirano nezaposlenih. Ako je u prethodnom srednjoročnom periodu zaposlenost povećana 9,8 % (675 lica) onda je planski zadatak od 15 % (1200 lica) realan i očekivano izražen. Drugo, što treba da doprinese stvaranju mogućnosti za nova zapošljavanja je i dinamičniji razvoj prioritetnih privrednih djelatnosti: poljoprivrede, turizma, industrije i usluga. Ukupan prihod privrede treba da poraste sa 249 mil € u 2015-oj na 410 mil € (10,8 % prosječno godišnje), a akumulacija sa 8,8 mil na + 20 mil €. Broj privrednih subjekata će porasti za 25 % (257) računajući i privredna društva i preduzetnike. Treće, što treba da poboljša uslove života stanovništva, je unapređenje društvenih djelatnosti, dok se četvrti specifični cilj odnosi na unapređenje tehničke infrastructure, kao što je rekonstrukcija električne mreže, rekonstrukcija vodovodne mreže i izgradnja novih vodovoda na ruralnom području, rekonstrukcija lokalne putne mreže, rekonstrukcija i izgradnja stambeno komunalnih objekata i adaptacija, rekonstrukcija i izgradnja objekata za društveni život na selu i u gradu i jačanje administrativnih kapaciteta”, navodi su u Predlogu Plana kapitalnih investicija 2019-2021.

Predlog Plana kapitalnih investicija opštine Bijelo Polje za period 2019-2021 pripreman je na osnovu Pravilnika o metodologiji za izradu Strateškog plana razvoja jedinice Lokalne samouprave koji je donijelo Ministarstvo ekonomije 11.10.2016. godine i Strateškog plana razvoja za period 2017-2021 godine i Priručnika certifikaciju gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u Jugoistočnoj Evropi-EDICIJA III- BFC SEE.

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

 

 

Radio-streaming

 RBP NA DRUŠTVENIM MREŽAMA