Za razvoj poljoprivrede biće izdvojeno 200 hiljada, a za podsticaj ruralnog i održivog razvoja 70 hiljada eura

Za podsticaj razvoja poljoprivrede u 2019. biće izdvojeno 200.000,00 eura, dok su programom mjera za podsticaj ruralnog i održivog razvoja za ovu godinu  predviđena  sredstva u iznosu od 70.000,00 eura, odlučeno je na današnoj sjednici SO Bijelo Polje, na kojoj su većinom glasova usvojeni prijedlozi programa za ove oblasti.

Kako su iz nadležnog sekretarijata  obrazložili tokom diskusije, sredstvima iz Budžeta Opštine Bijelo Polje za podsticaje u poljoprivredi u 2019. godini, Opština Bijelo Polje nastoji razvijati poljoprivrednu proizvodnju, podsticati poljoprivredne proizvođače kako bi proizveli značajnije količine poljoprivrednih proizvoda za vlastite potrebe i za potrebe tržišta, te na taj način obezbijedili egzistenciju sebi i svojoj porodici.

Pored ovog cilja, kako je danas saopšteno, postoje i drugi specifični.

“Stvaranje porodičnih gazdinstava, tržišno orjentisanih proizvođača, intenziviranje postojeće poljoprivredne proizvodnje,značajnije korišćenje poljoprivrednog zemljišta i drugih raspoloživih resursa i mogućnost samozapošljavanja”, navodi se predlogu ovog dokumenta.

Programom mjera za podsticaj ruralnog i održivog razvoja za 2019. godinu, kako je saopštio sekretar Sekretarijat za ruralni i održivi razvoj, Jasmin Ćorović, predviđeno je deset mjera, koje se, kako je navedeno u predlogu, odnose na podsticaj razvoja ruralnog turizma, podsticaj za nabavku specijalnih vozila sa mini hladnjačama za transport voća i povrća, razvoj seoske infrastrukture, podrška osnivanju i funkcionisanju poljoprivrednih udruženja,  promocija i edukacija iz oblasti ruralnog i održivog razvoja, održivo korišćenje planinskih pašnjaka, korišćenje zemljišta, zaštita i unapređenje biodiverziteta, ublažavanje i smanjenje uticaja prirodnih hazarda(dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija), ublažavanje i smanjenje  prirodnih hazarda (očuvanje broja grla/komada stoke).

Na devetoj sjednici lokalnog parlamenta usvojeni su i izvještaji programa mjera za podsticaj poljoprivrede, kao i ruralnog i održivog razvoja za prethodnu godinu.

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE