Položaj LGBT osoba u Bijelom Polju biće unaprijeđen kroz lokalni akcioni plan

Unaprijeđeno društveno prihvatanje LGBT osoba kroz snažniju institucionalnu i podršku građana/ki u ostvarivanju njihovih prava, jedan je od strateških ciljeva Lokalnog akcionog plana za unapređenje kavliteta života LGBT lica za 2019. godinu, o kojem se raspravljalo danas na devetom skupštinskom zasijedanju.

Naime, na dnevnom redu sjednice SO Bijelo Polje našao se i Predlog Lokalnog akcionog plana za unapređenje kavliteta života LGBT lica za 2019. godinu, koji je jednoglasno podržan od strane odbornika.

Podsjećamo, Opština Bijelo Polje 2015.godine, potpisala je Sporazum o saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, te je shodno ovom protokolu u obavezi da zajedno sa Ministarstvom stvara uslove za ostvarivanje što boljih prava LGBTI populacije na lokalnom nivou.

“Potpisivanjem ovog Sporazuma, opština Bijelo Polje priključila se krugu lokalnih samouprava koje će, zajedno sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, biti posvećene unapređenju položaja i zaštite prava LGBT zajednice, kao jedne od ranjivih grupa u našem društvu. U odnosu na potpisani Sporazum, nametnula se potreba izrade Lokalnog akcionog plana za unapređenje kvaliteta života LGBTI zajednice. U tu svrhu, krajem 2018. godine, formiran je rješenjem Predsjednika opštine Tim za izradu ovog dokumenta. Tim je sastavljen od predstavnika organa lokalne samouprave, državnih organa i institucija kao i predstavnika civilnog društva, odnosno onih činilaca u Opštini kojisu prepoznati kao neophodni da se brinu o unapređenju kvaliteta života LGBTI zajednice. Glavni cilj ovog plana jeste obezbjeđivanje i stvaranje povoljnih uslova ukupne egzistencije i pune socijalne prihvaćenosti osoba drugačije seksualne orijentacije od heteroseksualne i rodnog identiteta, obezbjeđivanje sigurnog i podržavajućeg okruženja za LGBTI osobe kao i obezbjeđivanje šire podrške LGBTI osobama”, navodi se u prijedlogu ovog dokumenta.

Radnu grupu, za izradu Lokalnog akcionog plana za unaprjeđenje kvaliteta života LGBTI osoba za 2019.godinu čine: koordinatorka Saida Čikić, Sekretarijat za lokalnu samoupravu i članovi Miloš Kljajević, Sekretarijat za lokalnu samoupravu, Dalida Radović, Sekretarijat za lokalnu samoupravu, Almasa Rizvanović, Sekretarijat za lokalnu samoupravu, Nađa Bošković, JZU Dom zdravlja Bijelo Polje, Dalibor Jeremić, Uprava policije-CB Bijelo Polje i Ruzmir Osmanović, NVO „Multimedijalni studio Bijelo Polje“.

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE