Osmanović: Projektom “Sloboda dolazi” razbićemo predrasude o LGBT populaciji

Projekat “Sloboda dolazi” koji ima za cilj razvijanje svijesti mladih o LGBT populaciji i prevenciji homofobičnog nasilja, a koji realizuje Multimedijalni studio Bijelo Polje, počeo je danas, prezentacijom planiranih aktivnosti i očekivanih rezulatata.

Diskriminacija pripadnika LGBT populacije i njihovo isključivanje iz društva jedna je od najosjetljivijih tema u našoj sredini, a realizatori projekta “Sloboda dolazi”  tokom narednih četiri mjeseca pokušaće da razbiju predrasude i doprinesu stvaranju tolerantnog okruženja, kazao je direktor NVO  Multimedijalni studio Bijelo Polje, Ruzmir Osmanović.

“Pripadnici ove zajednice su zbog svoje drugačije seksualne orijentacije društveno odbačeni, marginalizovani i etiketirani kao “nenormalni”. Iako se u pogledu zaštite njihovih prava i sloboda u Crnoj Gori djeluje više nego ranije, i dalje je društvo veoma netolerantno prema njima, a u pojedinim slučajevima je čak i nasilno naročito prema gejevima, što se najbolje vidi tokom održavanja Parade ponosa, kada se navijačke grupe, ali i drugi građani organizuju kako bi kamenovali i tukli učesnike. Situacija na sjeveru države, pa i u Bijelom Polju je još nepovoljnija prema pripadnicima ove zajednice. Zato ovim projektom želimo da informišemo građane, naročito mlade, o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, a sprovešćemo i edukativne programe namijenjene javnim službenicima poput policajaca, ljekara, prosvjetnih radnika”, naveo  je Osmanović.

Istraživanje ekonomskog i socijalnog položaja LGBT zajednice u Bijelom Polju, trening „Ekonomsko osnaživanje i podizanje svijesti mladih LGBT osoba u Bijelom Polju”, snimanje  i emitovanje dvije edukativne emisije na temu „Svijetlost je blizu“ i Formiranje radne grupe koja bi učestovala u izradi strategije za LGBT osobe u Bijelom Polju, neke su od planiranih aktivnosti koje će se realizovati u sklopu projekta “Sloboda dolazi”.

“Nakon  svih realizovanih aktivnosti naš projektni tim će analizirati ostvarene rezultate i o tome upoznati javnost na konferenciji za medije. Očekujemo da ćemo uspjeti da izradimo analizu o ekonomskom i socijalnom položaju LGBT zajednice u Bijelom Polju, da ćemo dostići veći nivo informisanosti i senzibiliteta javnosti prema LGBT zajednici u Bijelom Polju, formirati radnu grupu za izradu Nacrta Lokalne strategije za LGBT osobe u Bijelom Polju, a i unaprijediti dijaloga na lokalnom nivou o položaju marginalizovanih i diskriminisanih grupa”, istakao je direktor NVO  Multimedijalni studio Bijelo Polje.

Osmanović je podjstio da je Opština Bijelo Polje u julu 2015. godine potpisala Sporazum o saradnji u oblasti unapređenja osnovnih ljudskih prava sa Ministarstvom ljudskih i manjinskih prava.

“Ovaj sporazum predviđa saradnju u cilju obezbjeđivanja poštovanja prava svakog lica bez obzira na bilo koje lično svojstvo, rodni identitet ili seksualnu orijentaciju i bilo koju drugu posebnost, zabranu diskriminacije, kao i promovisanje jednakosti i tolerancije. Takođe, njime se utvrđuju mehanizmi saradnje radi preuzimanja zajedničkih aktivnosti stvaranja uslova za tolerantno okruženje i eliminisanja svih oblika diskriminacije LGBT zajednice”, objasnio je on, dodajući da će realizacijom ovog projekta podstaći dijalog na lokalnom nivou o ovoj temi, a donosiocima odluka pomoći kako bi se odlučnije bavili problemima ove zajednice.

Ukupna vrijednost projekta “Sloboda dolazi” iznosi 3 044 eura, a finansiran je iz budžeta Opštine Bijelo Polje.

Kroz čitavu ljudsku istoriju u svim kulturama postojale su osobe koje su se identifikovale kao lezbejke, gej, biseksualne ili transrodne (LGBT). Prema relevantnim izvorima, danas LGBT populacija obuhvata 3–6% ukupne svjetske populacije, ali u Crnoj Gori se veoma mali broj osoba izjašnjava kao pripadnik/ca ove populacije.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić, Darko Braič

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE