“Invaliditet nije prepreka” – pet žena uspješno obučeno za konfekcionarske djelatnosti

Pet žena sa invaliditetom uspješno je završilo četvoromjesečnu obuku za zanimanje konfekcionarka, realizovanu u  okviru projekta “Invaliditet nije prepreka”, saopšteno je na današnjoj konferenciji, održanoj u hotelu “Franca”.

U cilju uspostavljanja ravnopravnih uslova na tržištu rada i pružanja jednakih mogućnosti, Udruženje paraplegičara za Bijelo Polje i Mojkovac prethodnih pet mjeseci  sprovelo je niz aktivnosti, kako bi ženama sa invaliditetom, koje se nalaze na Birou rada Bijelo Polje, pružile stručna znanja.

“U proteklom periodu obučeno je pet kategorisanih lica sa invaliditetom za zanimanje konfecionarka po programu Centra za stručno obrazovanje odraslih. Za implementaciju obuke angažovali smo PUOOO “MS EDUKO”, sa licencom Ministarstva prosvjete. Nastava se odvijala svakog radnog dana, u trajanju od četiri sata. Nakon 400 časova obuke ispitna komisija je nakon provjre znanja i vještina teoretskog i praktičnog dijela programa ocijenila polaznice sa viskom ocjenom”, pojasnila je direktorica Udruženja paraplegičara za Bijelo Polje i Mojkovac , Milka Stojanović – Šćepanović.

Ona je naglasila i da će od ukupno pet polaznica, dvije biti zaposlene na period od šest mjeseci, koje će primate finansijsku naknadu koju obezbjeđuje Zavod za zapošljavanje Crne Gore.

“Zaposlićemo Binasu Mulabegović i Milevu Kuč, jer su zaista bile sjajne, a nadam se da će se nakon isteka  šest mjeseci stvoriti šansa za mogućnost produženja ugovora. S obzirom da je riječ o deficitarnom zanimanju nadam se da će i ostale dobitnice sertifikata Refika Ljuca, Slađana Rabrenović i Refija Mujanović takođe uspjeti da dođu do posla”, podvukla je Stojanović – Šćepanović.

U okviru realizacija projekta obezbijeđena je i profesionalna oprema za izradu trenerki, dresova i košulje, koja će, prema riječima Stojanović – Šćepanović, doprinijeti održivosti rada Zaštitne radionice.

“Uspjeli smo da nabavimo automatsku štric mašinu, protočnu i fiksir presu. Sredstva uložena u nabavku profesionalnih mašina za šivanje će privući mlade potrošače i pojedince, jer ćemo osim izbora materijala, garatovati i kvalitet šivenja, čiji će dizajan pratiti modne trendove”, naglasila je direktorica Udruženja paraplegičara za Bijelo Polje i Mojkovac.

Polaznicama obuke danas su uručeni i sertifikati, a kako je za Radio Bijelo Polje kazala Slađana Rabrenović, stečena znanja i vještine olakšaće im put do zaposlenja.

“Obuka je zaista bila odlična, predavači su takođe bili sjajni, zaista su se trudili da nam na najbolji način prenesu neophodne vještine za obavljanje konfekcionarskog posla. Sada kada imam i sertifikat nadam se da će mi se otvoriti više mogućnosti i da ću uspjeti da pronađem posao, jer smo dokazali da iako imamo invaliditet možemo da radimo i budemo finansijski samostalne”, naglasila je Rabrenović.

Predsjednica ispitne komisije, Semija Ramović, pohvalila je trud i zalaganje svih polaznica, istakavši da su sve obuku završile sa visokom ocjenom.

“Pored stečenih vještina, sve učesnice su pokazale i timski rad, što je takođe važno. Uspjele su da se snađu u svim zadatim situacijama, iznenađena sam koliko one zapravo mogu i žele, a uspješno završenom obukom razbile su predrasude o sposobnostima OSI”, kazala je Ramović.

Svako zaposlenje osobe sa invaliditetom veliki je doprinos zajednici i cjelokupnom društvu, zato će Lokalna samouprave nastaviti da podržava sva udruženja i organizacije koje se bave ovim pitanjima, naglasio je predstavnik Opštine, Miloš Kljajević.

“Lokalna samouprava je uvijek tu da pomogne osobama sa invaliditetom, kao i da podrži napore za njihovu integraciju i potpuno uključenje u sve društvene tokove.  Udruženje paraplegičara za Bijelo Polje i Mojkovac zaista predano radi poboljšanju položaja OSI, relizovani su brojni projekti, čiji su rezultati zaista vidljivi”, kazao je Kljajević, čestitajući svim dobitnicama sertifikata.

Predsjednici ispitne komisije, Semiji Ramović, predavačima Nadeždi Ćetković i Faiku Guberiniću uručene su zahvalnice za sav uloženi trud tokom projekta “Invaliditet nije prepreka”, koji finansira Caritas Crne Gore, kao dio projekta SOCIETIES, finansiran od strane Evropske unije.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Darko Braič

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE