Tanja Stupar Trifunović ovogodišnja dobitnica nagrade “Risto Ratković” (video)

Priznata bosansko-hercegovačka književnica, Tanja Stupar Trifunović,  dobitnica je ovogodišnje nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „Razmnožavanje domaćih životinja“, u izdanju „Bajbuka“ iz Sarajeva.

Tako je jednoglasno odlučio žiri u sastavu Jovana Bojović (Crna Gora), predsjednica žirija i članovi Pavle Goranović (Crna Gora), Radmila Lazić (Srbija), Asmir Kujović (BiH) i Marko Pogačar (Hrvatska).

U regionalnom kontekstu “Risto Ratković” je ako ne jedina, ona najznačajnija nagrada, koja privlači sve pisce iz regiona, a ove godine na konkurs  za najbolju knjigu u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini pristiglo je oko 50 knjiga, međutim „Razmnožavanje domaćih životinja”, Tanje Stupar Trifunović, izdvojila se kao ona najbolja.

“Riječ je narativnim pjesmama, nježnim i brutalnim istovremeno koje u fokus stavljaju običnog čovjeka-ženu. Njena poezija jeste vrlo prijemničiva savremenom čitaocu,ali sa druge strane nosi univerzalne”, saopštila je danas predjsednica žirija,  Jovana Bojović.

Ona je istakla da je žiri ove godine imao jako težak zadatak.

“Na konkurs je ove godine stigao značajan broj kvalitenih knjiga i autora, ali smatram da smo donijeli pravu odluku i da knjiga „Razmnožavanje domaćih životinja, Tanje Stupar Trifunović, zaista zaslužuje ovo prestižno priznanje”, kazala je Bojović. 

U saopštenju koje je Tanja Stupar Trifunović dostavila nakon saznanja da je njoj pripala nagrada “Risto Ratković”, ona je istakla da je ovo priznanje  učinilo radosnom, da je ohrabrilo,  ali i na lijep način obavezalo da i dalje u svom književnom radu čuva ono posebno mjesto za poeziju.

“Svako priznanje za rad je neka vrsta ohrabrenja i naravno da obraduje. Posebno su mi drage nagrade za poeziju jer sam svoj književni rad počela njome. Pomalo sam pristrasna, jer uprkos tome što nema poželjan status medju čitalačkom publikom poput romana, u mojoj intimnoj vrijednosnoj ljestvici ima i dalje prvo mjesto”, navela je Stupar Trifunović.

U najuži krug za nagradu “Risto Ratković”, prema riječima direktora JU Ratkovićeve večeri poezije, Kemla Musića,  našli su se još i Nenad Milošević sa knjigom „Pesme iz limba“, Ferida Duraković sa knjigom „Kao kiša u japanskim filmovima“, „Vrtlog“ Ilhana Pačariza i knjiga „Dete“ Živorada Nedeljkovića.

Musić je saopštio da će nagrada „Risto Ratković“ biće uručena dobitnici Tanji Stupar Trifunović na Ratkovićevim večerima poezije 5. septembra u Kući Rista Ratkovića.

Tanja Stupar Trifunović rođena je 1977. godine u Zadru. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Banjaluci. Do sada je objavila četiri knjige poezije, knjigu priča i roman. Tekstovi su joj prevođeni na nekoliko jezika. Zastupljena je u više antologija i izbora poezije i proze. Dobitnica je Evropske nagrade za književnost za roman „Satovi u majčinoj sobi“.

Podsjetimo, 49. "Ratkovićeve večeri poezije” održaće se od 3. do 5. septembra u Bijelom Polju.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video:Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE