Šest OSI osposobiće za rad u foto i video produkciji

U okviru projekta „Nove vještine za OSI“, koji NVU Klub kulture realizuje u saradnji sa doo Studio Zoom, šest lica sa invaliditetom biće obučeno za foto i video produkciju, saopšteno je na današnjoj konferenciji za medije.

Cilj projekta „Nove vještine za OSI“ je da se kroz osnaživanje, motivisanje i obrazovanje lica sa invaliditetom, a uz osposobljavanje za poslove iz obalsti foto i video produkcije, doprinese unapređenju njihovog socio-ekonomskog razvoja i kvaliteta života, kazao je koordinator projekta, Rafet Mulić.

„Vještine i znanje su preduslov za zapošljavanje, zato smo i osmislili projekat tako da polaznici steknu primjenjive i tražene vještine, bar kada je Bijelo Polje u pitanju. Ztao i vjerujemo da će ovaj projekat zaista doprnijeti povećanju zapošljivosti OSI i da će ih učiniti konkurentnijim na tržištu“, rekao je Mulić.

Obuka lica sa invaliditetom će trajati tri mjeseca, a prema riječima izvršne direktorice doo Studio Zoom, Senide Pilice, praktična obuka će se izvodti u grupama od po tri kandidata i to svakog dana u trajanju od tri sata.

„Nakon tromjesečne teorijske i praktične obuke, kandidati će biti u potpunosti spremni za samostalni rad u foto i vdeoprodukcji“, kazala je Pilica.

Ona je napomenula da će po završetku obuke četiri OSI zanovati radni odnos u trajanju od pet mjeseci.

Pored obuke za rad u oblasti foto i video produkcije, u okviru projekta „Nove vještine za OSI“, planirane su i aktivnosti koje imaju za cilj jačanje samoefikansosti i izgradnju samopouzdanja.

„Obuka će trajati dva dana i za nju će biti odabran trener sa iskustvom u datoj oblasti, a za realizaciju ove aktivnosti zaduženo je NVU Kčlub kulture. Program je koncipiran tako da se polaznicima obezbijede neophodna znanja i vještine o načinima aktivnog traženja posla, timskom radu, pisanju CV-JA, ali i metodama pregovaranja sa poslodavcima u cilju obezbjeđivanja odgovarajućeg radnog mjesta“, saopštio je koordinator projekta, Rafet Mulić.

Projekat „Nove vještine za OSI“ podržan je od strane Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, a kako je danas kazala samostalna savjetnica u Birou rada Bijelo Polje, Jadranka Rakonjac, ZZZCG finansiranje 95 %.

„Ukupna vriednost projekta je 49.034, 00 eura, od čega Zavod za zapošljavanje Crne Gore obezbjeđuje 46,582 eura,a a preostali dio izvođač projekta“, kazala je Rakonjac.

Ona je napomenula da će tokom trajanja obuke lica primati novčanu pomoć u iznosu od 114,00 eura, dok će četiri lica koja zasnuju radni odnos dobijati novačnu naknadu od 450,00 eura u bruto iznosu.

Autorka: Sanja Čujović

Audio: Bojan Šutović

Foto: Dalibor Rakočević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE