“Oaza” organizuje edukativno-zabavni program „Inkluzija DA, diskriminacija NE“

Edukativno-zabavni program „Inkluzija DA, diskriminacija NE“, u organizaciji Udruženja roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju “Oaza”, održaće se četvrtak, 19. septembra, u bjelopoljskom Centru za kulturu, sa početkom u 18 časova.

Djeca i mladi sa smetnjama u razvoju uz pomoć njihovih drugara iz škole “Dušan Korać” i Srednje stručne škole, kao i studenata, kroz skečeve će govoriti  o pravima lica sa invaliditetom, a predstaviće i zakonsku regulativu iz oblasti socijalne i dječje zaštite, obrazovanja i zapošljavanja.

“Povećanje socijalne inkluzije djece i mladih sa smetnjama u razvoju,  kroz  uključivanje u  društveni život zajednice i promociju njihovih prava ono je na čemu radimo poslednjih nekoliko mjeseci i zaista vjerujemo da ćemo na ovaj način uspjeti da skrenemo pažnju javnosti na trenutni položaj naše djece, ali i da pošaljemo jasnu poruku, da diskriminacija više ne smije biti prisutna u ovoj mjeri”, kazala je za Radio Bijelo Polje sekretarka Udruženja roditelja djece i sa smetnjama u razvoju ”Oaza”, Rasema Hekalo.

Ona je napomenula da je edukativno-zabavni program rezultat radionica koje organizuju u tom Udruženju od januara ove godine.

„Našim volonterima smo tokom tih radionica prezentovali Konvenciju Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom, kao i Zakon o zabrani diskriminacije, tako da su podstaknuti tim informacijama odlučili da zajedno sa članovima „Oaze“, organizuju ovu predstavu, kako bi i širu javnost upoznali sa pravima djeca i mladih sa smetnjama u razvoju“, navela je Hekalo.

Sekretarka Udruženja roditelja djece i sa smetnjama u razvoju ”Oaza” istakla je da je ova aktivnost dio projekta „Socijalna inkluzija je naša budućnost“, koji je odobren od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

„Glavni cilj projekta, a samim tim i ovog edukativno-zabavnog programa, je povećanje socijalne inkluzije djece i mladih sa smetnjama u razvoju kroz uključivanje u društveni život zajednice i promovisanje njihovih prava“, napomenula je Hekalo.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Udruženje roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju “Oaza”,

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE