Koncert klavirskog dua Muratagić

Klavirski duo Muratagić nastupio je večeras u bjelopoljskom Centru za kulturu. Poštovaoci klasične muzike uživali su u raznovrsnom repertoaru koje su interpretirale sestre bliznakinje Ana Muratagić Barbul i Ida Muratagić.

Sestre Muratagić su kazale da već treći put nastupaju u Bijelom Polju gdje se osjećaju odlično te da su za večerašnji repertoar odlučile da izvedu muziku dvadesetog vijeka.

„Odlučile smo se da izvedemo djela Slaviskog – Svita, Sonatu Fransisa Pulonkoa, Menhetn svitu Franciska Fiorea, dvije kompozicije Astora Piacola Cafe i Nightclub i za kraj smo odabrale Varijacije na hrvatsku narodnu pjesmu Bruna Vlaheka“, kazala je Ana Muratagić.

Klavirski duo Muratagić osnovan je 1998. godine, a tokom dvodecenijskog trajanja ostvarile su brojne zapažene nastupe u zemlji ali i u zemljama okruženja. Kažu da je za uspjeh i dugogodišnji opstanak na muzičkoj sceni potreban veliki rad i trud te  da se tokom zajedničkih nastupa osjećaju najbolje.

„S obzirom na to da smo sestre bliznakinje prirodno je da smo zajedno na sceni pa smo se upravo zbog toga i posvetile sviranju u duu“, kazale su sestre Muratagić .

Ana Muratagić Barbul i Ida Muratagić osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekle su u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić” u Podgorici, u klasi profesorice Diane Damjanović. Muzičku akademiju na Cetinju, studije klavira, upisale su 2006.godine u klasama profesora S. Bogino, V. Ogarkov i B. Martinović. Specijalističke studije iz oblasti kamerne muzike, 2009. godine u klasi profesora Č. Nikolića, u čijoj su klasi magistrirale 2013. godine.

Angažovane su kao profesori klavira i kamerne muzike u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić” u Podgorici. Od septembra 2017.godine  Ana obavlja dužnost pomoćnika direktora u Umjetničkoj školi za muziku i balet „Vasa Pavić“.

Za njihov duo su specijalno napisana djela od strane eminentnih kompozitora sa ovih prostora, (S. Gačević, A. Perunović, V. Maraš, S. Drakulić, D. Golemović, B. Čulić).

 

Autorka i foto: Vanja Šabanović

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE