Brajevo pismo - svjetlo u tami za slijepe i slabovide (video)

Organizacija slijepih za Bijelo Polje i Mojkovac sprovodi obuku čitanja i pisanja na Brajevom pismu za deset članova ovog udruženja, a u cilju što potpunije integracije osoba sa smetnjama vida u širu društvenu zajednicu.

Gostujući u emisiji "Šta može NVO", Radija Bijelo Polje, sekretar Organizacije slijepih za Bijelo Polje i Mojkovac, Mirsad Dlakić, saopštio je da se obuka realizuje u okviru projekta "Rukama do svjetlosti", te da su već sada vidljivi rezultati.

„Angažovana defektološkinja-tiflološkinja, Sanja Pešić, uveliko radi na taktilnoj percepciji i osjećaju za dodir i vibraciju članova ciljne grupe, odnosno lica sa smetnjama vida. Aktivnosti  se svode i na obradu novih slova (znakova), njihovo uočavanje taktilno-kinestetičkim putem, povezivanje sa prethodno učenim znacima, uočavanje odnosa metodom upoređivanja-obrađuju su i nova, naredna slova, kao i znaci interpunkcije,  vježbe čitanja i pisanja već pređenog gradiva“, kazao je Dlakić.

On je istakao da se primjenjuje individualizovani  pristup (svako prema sopstvenim mogućnostima), te da je to jedini način da obuku uspješno završe svi polaznici.

„Jako smo zadovoljnim onim što smo uradili do sada, kod većine učesnika Brajevi znaci savladani su na zavidnom nivou, te očekujemo i da će i nastavak obuke biti uspješan“, rekao je sekretar Organizacije slijepih za Bijelo Polje i Mojkovac.

Dlakić je podvukao da je Brajevo pismo ključno u društvenom i ekonomskom napretku miliona ljudi i da ima ogromno značenje za osobe sa oštećenjem vida, jer uz njegovu pomoć mogu biti više nezavisni i mogu se obrazovati.

„Opismenjavanje na Brajevom pismu je složeni proces učenja i zapravo umnogome zavisi od psihofizičke sposobnosti, zrelosti i pripremljenosti osobe za savlađivanje tehnike početnog opismenjavanja, zato smo i mi posebno vodili računa o metodi rada koju ćemo primjeniti“, naveo je on.

Sekretar Organizacije slijepih za Bijelo Polje i Mojkovac kazao je da u okviru projekta “Rukama do svjetlosti”, osim obuke na Brajevom pismu, sprovode i psiho-socijalne radionice.

„Radionice psihosocijalnog osnaživanja vodi psihološkinja Amela Kolić Mahmutović, a one se ogledaju  u radu na komunikaciji, prihvatanju sebe i ostalih oko sebe, osjećaju vlastite vrijednosti, odnosno samosvijesti. Takođe, cilj ovih radionica jeste i zbližavanje članova organizacije i stvaranja tople podržavajuće atmosfere među osobama sa smetnjama vida“, saopštio je Dlakić.

Kaka je kazao, rad se odvija dva puta nedjeljno.

„Kroz ove, psihološke radionice, članovi ciljne grupe se sve više i više upoznaju, dijele iskustva, tako da većina njih već sada lakše govori o svojim problemima. Jako su aktivni, učestvuju u diskusijama i razmjeni mišljenja sa specijalizovanim licem, pa već sada možemo zaključiti da rad sa psihoterapeutom prija i da im je već dosta pomogao“, rekao je Dlakić.

On je napomenuo da Organizacija slijepih za Bijelo Polje i Mojkovac radi na štampanju  folija na Brajevom pismu, radi obilježavanja proizvoda u trgovinskim  radnjama, što je u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti potrošača.

„U trgovinskim radnjama deklaracija i osnovni podaci proizvoda, naročito iz oblasti hrane, pića i sredstava za higijenu, moraju biti označeni na Brajevom pismu, jer se osobe sa smetnjama vida svakodnevno nalaze u ulozi potrošača i u procesu kako kupovine, tako da nailaze na velike probleme zbog nepostojanja pristupačnih informacija o proizvodu. Međutim, primjena ovog Zakona nailazi na veliki otpor trgovaca, koji kažu da je obilježavanje proizvoda na Brajevom pismu skupo i tehnički neizvodljivo. Ali, kako kaže, naš izvršni direktor, odnosno direktor u Savezu slijepih Crne Gore Goran Macanović, ovaj otpor je trgovaca neopravdan i očekujemo  da zakonska norma kojom je to propisano neće biti ukinuta na štetu ljudskih prava“, podvukao je Dlakić.

Prema podacima Organizacija slijepih na teritoriji opštine Bijelo Polje živi 146 osoba sa smetnjama, međutim, Dlakić dodaje da je zasigurno taj broj mnogo veći.

„Po određenim  saznanjima na području naše opštine, naročito u ruralnim sredinama, ima još osoba sa smetnjama vida, ali zbog predrasuda, kojima su opterećeni oni sami, a i članovi njihovih porodica, ne žele da se učlane u ovakva udruženja. Međutim, sve osobe sa smetnjama vida nalaze se u nezavidnom položaju, a jedan od uzrok je nedovoljno informisanje o sopstvenim pravima, dostignućima u oblasti tiflologije, asistivnih tehnologija. Osim toga, jedan od značajnih problema je nizak nivo svijesti društva o potrebama i mogućnostima osoba sa smetnjama vida, što dovodi do stvaranja različitih barijera koje onemogućavaju osobe sa smetnjama vida da ravnopravno učestvuju u svakodnevnom društvenom životu zajedno sa drugim ljudima. Takva situacija je dovela do toga da značajan broj ovih osoba ima veoma izražene komplekse, da sebe doživljavaju kao manje vrijednima u odnosu na druge ljude, da su nedovoljno socijalizovane i da imaju problem u komunikaciji sa osobama koje nemaju problema sa vidom“, zakjučio je Dlakić, napominjući da se nada da će se takva situacija promijeniti i to zahvaljujućim projketima, kao što je “Rukama do svjetlosti”.

Projekat „Rukama do svjetlosti“ podržan je od strane Komisije za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama za 2019. godinu i to sa 3.220,08 eura.  

Repriza emisije "Šta može NVO" biće emitovana večeras, na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15 časova.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISJE

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE