Zahvaljujući donaciji američke ambasade rad u “Tisi” znatno unaprijeđen (video)

Zahvaljujući donaciji američke ambasade od 245 000 dolara Centar za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju “Tisa” proširio je prostorne kapacitete, čime su se stvorili kvalitetniji uslovi za rad sa djecom koja imaju poteškoće u razvoju.

Novoizgrađene prostorije u okviru Dnevnog centra “Tisa” danas je obišla i ambasadorka Sjedninjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke, koja je kazala da je ta finansijska pomoć obezbijeđena kroz Vojne kancelarije.

“Jako smo ponosni što je naša Vlada uspjela da obezbijedi ta finansijska sredsta, koja su doprinijela širenju ovog Centra na dva sprata, jer smo i na ovaj način pokazali da smo spremni da pomognemo Crnoj Gori da dostigne svoje ciljeve, kako bi bolje služila svom narodu”, istakla je Rajzing Rajnke.

On je kazala da je posebno raduje to što zaposleni u Dnevnom centru “Tisa” sa puno pažnje i lubavi brinu o djeci koja imaju poteškoće u razvoju.

“Uspjela sam da vidim sreću na licima te djece, oni znaju da uživaju u životu, a ja vjerujem da su pravi heroji oni koji rade sa djecom svakodnevno i zato sam srećna što smo im pomogli i što se sada na još kvalitetniji način sprovode inkluzivno-terapeutske aktivnosti”, podvukla je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori.

Ambasadorka Rajzing Rajnke je istakla i da se raduje daljoj saradnji i partnerstvu sa Vladom Crne Gore, institucijama, ali i privatnim sektorom.

“Mi ćemo pokušati da pružimo pomoć u svim onim oblastima koje će uticatI na veći kvalitet života svih građana Crne Gore, a posebno djece. Imamo cjelokupan program koji se implementira u Crnoj Gori, imamo razne donacije i akcije koje su usmjerene ka raznim institucijama, obrazovnim i zdravstvenim,  jer nam je cilj da stvaramo partenerstvo sa Vladom i bolje uslove za sve”, poručila je ambasadroka Sjedninjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke.

Direktor Centar za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju “Tisa”, Ensad Omerović, kazao je da su zahvaljujući ovoj donaciji dobili novih 165 kvadrata i na taj nači proširili smještajne kapacitete.

“Prema Pravilniku Ministartva rada i socijalnog staranja 10 kavdrata prostora je potrebno za jednog korisnika, tako da sada sa onim našim starim dijelom i ovim dograđenim možemo smjestiti 30 korisnika . Znamo da su potrebe i  veće od ovoga, ali to su trenutne mogućnosti”, kazao je Omerović.

Zahvaljujući dogradnji “Tise”, prema riječima Omerovića, uspjeli su da dobiju i licencu za rad.

“Od 2017. godine  krenulo je licenciranje ustanova socijalne i dječije zaštite, pa smo uz donaciju američke amabsade uspjeli da zadovoljimo sve kriterijume koje je propislao Ministartvo rada i socijalnog staranja”, rekao je direktor “Tise”.

On je istakao da je njihova misija dodatno unapređnje usluga i da će tome biti posvećeni i u narednom periodu.

“Od drugih dontora ćemo tražiti sredstva za izgradnju novog sprata, kako bi centar primao i lica sa smetnjama u razvoju starija od 27 godine. To je naš cilj, ali ćemo istovremeno raditi i na obezbjeđivanju uslova za sprovođenje novih usluga za rekreaciju, rehabilitaciju i fizioterapiju”, poručio je Omerović.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE