Bijelo Polje i Bar imaju dijasporu koja nikada ne zaboravlja svoj zavičaj

Veliki susret dijaspore, kome su prisustvovali direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović i pomoćnica direktora Uprave za dijasporu Elvira Bekteši, održan je sinoć u prostorijama Kulturnog centra “Rumija”, u Čikagu.

Sa susreta je poručeno da Bijelo Polje poput Bara ima brojnu i dobro organizovanu dijasporu koja nikada ne zaboravlja svoj zavičaj.

U ime Kulturnog centra “Rumija” skup je otvorio predsjednik udruženja Senad Perazić koji je naglasio da se radi o jednom od najorganizovanijih udruženja u dijaspori koje od svog osnivanja 1995. godine realizuje brojne projekte i aktivnosti.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović istakao je da i Bijelo Polje poput Bara ima brojnu i dobro organizovanu dijasporu koja nikada ne zaboravlja svoj zavičaj.

Naveo je planove ove opštine da radi na umrežavanju i boljem povezivanju sa svojom dijasporom širom svijeta koju vidi kao svoju razvojnu šansu ne samo u dijelu mogućih investicija, već i u dijelu prenosa znanja i iskustva koji posjeduje.

Smolović je govorio i o projektima koje ova opština realizuje, od kojih su najvažniji Đalovica pećina i ski centar Bjelasica. Naglašavajući da Vlada Crne Gore intenzivno radi na razvoju sjevera, te da će sami auto put promijeniti sjever i značajno doprinijeti njegovom bržem razvoju.

Direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović istakao je zadovoljstvo saradnjom koju Uprava ima sa udruženjem “Rumija” iz Čikaga, koje je i u dijaspori i matici poznato i priznato po svojim rezultatima.

 “Mi u Upravi za dijasporu cijenimo i vrednujemo rezultate koje ostvaruju naša udruženja u svijetu, a svoje aktivnosti i projekte prilagođavamo potrebama i interesima nase dijaspore”, kazao je Mitrović.

Mitrović je najavio da Uprava u saradnji sa Zavodom za školstvo trenutno radi na izradi posebnih programa za organizaciju dopunske nastave u opštinama koje karakteriše veliki broj iseljenika, poput Petnjice, Gusinja, Bara, Bijelog Polja, Berana.

Mitrović je takođe najavio održavanje četvrte po redu manifestacije Dani dijaspore koja će se održati u Bijelom Polju 31. jula 2020. godine.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević je ukazao na punu otvorenost lokalne uprave za potrebe građana, te naročito istakao važnost dijaspore u dosadašnjem, ali i budućem razvoju ove opštine.

Kulturni centar “Rumija” osnovan je 1995.godine u Čikagu. Društvo okuplja oko 150 porodica iz barske opštine, uglavnom iz Mrkojevića. Odnedavno u prostorijama ovog udruženja smješten je i počasni konzulat Crne Gore u Čikagu.

Izvor:bijelopolje.co.me

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE