Kujović: Ruralni turizam može biti važan dio integralne turističke ponude Crne Gore

Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT), zajedno sa drugim resorima Vlade Crne Gore, prvenstveno sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, ulaže sve napore na stvaranju ambijenta za one koji žele da se bave ruralnim turizmom, poručila je Anka Kujović iz MORT-a.

Tokom jučerašnje posjete Bijelom Polju, ona je istakla da uz pravilnu valorizaciju  evidentnih preduslova, ruralni/seoski turizam uz povezivanje sa poljoprivredom, može postati važan dio integralne turističke ponude.

“Međutim, kako bi se obezbijedila  održiva komponenta u razvoju, nephpodno je angažovanje  brojnih subjekata, koji će svoje aktivnosti sihronizovati i usmjeriti u pravcu održivog razvoja sela, što će rezultiati  otvaranjem novih mogućnosti, poboljšanjem ekonomskog i socijalnog stanja, posebno nedovoljno razvijenih područja Crne Gore”, kazala je Kujović.

 Ruralni turizam, posmatran kroz prizmu turističke valorizacije ruralng područja destinacije, prema riječima Kujović, doprinosi njegovom očuvanju i unapređenju.

“Sa druge strane, ruralni turizam je izvor za dodatne proihode poljoprivrednicima, jer omogućava diverzifikaciju njihove djelatnosti u području u kojem se odvija”, dodala je ona.

Kujović je kazala da se ovako uspostavljenom kooperativnom saradnjom između ugostiteljskih poslenika i poljoprivrednih proizvođača, obezbjeđuju  preduslovi  za koncepcijski dugoročni razvoj ruralnog turizma.

Ona je napomenula da su nedavno usvojene izmjene i dopune Zakona o turizmu i ugostiteljstvu.

“Pri čemu želim da istaknem da se izmjene i dopune u jednom dijelu odnose i na seoska domaćinstva. Naime, izdavanje odobrenja za rad i kategorizacija seoskih domaćinstava su sada u nadležnosti MORT-a. Kroz Program podsticajnih mjera, jedna od mjera je bila mjera za unapređenjue ponude i podizanja kvaliteta usluga u seoskim domaćinstvima”, kazala je Kujović.

Podsjetila je da je urađen i “Mali vodič za seoska domaćinstva”, u kojem se mogu dobiti sve neophodne informacije vezane za registraciju, zašto se baviti turizmom, kako početi, unapređenje ponude, kao i da je  donesen i Program razvoja ruralnog turizma Crne Gore sa Akcionim planom do 2021. godine.

Kujović je saopštila da je u toku i izrade brošure kojom će biti obuhvaćena sva seoska domaćinstva, koja će biti dodijeljena na sajmovima turizma  zemlji I inostranstvu.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE