Pod krovom Doma starih najviše ljubavi, pažnje i pozitivnih vibracija (video)

Za skoro deceniju postojanja i rada, bjelopoljski Dom starih prepoznat je kao ustanova, u kojoj je uloženo mnogo pažnje, ljubavi,truda i novca, kako bi njeni stanari osjetili toplinu pravog doma. Starački dom je danas prepoznat kao društveno odgovorna ustanova ne samo u Crnoj Gori, već i u čitavom okruženju, kazala je Marijana Smolović, zamjenica direktora Doma starih.

Gostujući u emisiji “Građanima u susret” Smolović je podsjetila da ustanova svojim korisnicima obezbjeđuje 24-oro časovnu medicinsku brigu i njegu, ishranu, psiho-socijalnu podršku, pravnu i administrativnu pomoć, radno-okupacionu terapiju, usluge fizikalne terapije i sl. U Domu trenutno boravi 182 korisnika, a najviše ih je sa sjevera, odnosno iz naše opštine”, kazala je Smolović.

Paunka Đošić iz Berana u Domu je već šest godina i kaže daje zadovoljna uslovima boravka. “Uvijek  sam u pokretu i volim da radim i pomažem osoblju, ako treba nahraniti ili pomoći oko nekog bolesnika, jer sam po zanimanju bila medicinska sestra na hiruškom odjeljenju u Beranama. Iako godine donose svoje, a ja imam 72 godine i imam narušeno zdravlje, volim da izađem, da se družim sa ostalim stanarima, odgledam lijepu seriju ili film, pročitam štampu”, kazala je Đošić.

Nikola Gavrić iz Herceg Novog u Domu starih pronašao je ženu svog života i nakon godinu dana poznanstva i druženja sa Katarinom Đokaj iz Tuzi, odlučio je da stane na “ludi kamen”.

“Bio sam teško bolestan kad sam došao u Dom. Imao sam dvije operacije, a Katarina mi je svakodnevno dolazila posjetu, njegovala me s puno ljubavi i pažnje, hrabrila me, hranila, družili smo se i drugarstvo  pretvorilu u ljubav. Meni ovo nije prvi brak a Katarini jeste. Nakon vjenčanja dobili smo zajedničku sobu i zadovoljan sam životom sa katarinom. Često izađemo  grad, prošetamo, popijemo kafu. Dane provodimu uz tv, čitam dnevnu štampu, ali mi je žao što zbog problema s vidom ne mogu da pročitam i neku zanimljivu knjigu. Nisam se ni jednog trenutka pokajao što sam u Domu”, priča Nikola.

Njegova izabranica Katarina ističe da ju je kod Nikole privuklo to što je dobar čovjek. “Iako moja rodbina, koja je brojna i rasuta e po svijetu nije bila za to da se udajem u ovim godinama, ipak me nijesu pokolebali da nastavim zajednički život sa Nikolom. Bili su ljuti u početku ali sada ipak kažu da je bolje da imam nekog pored sebe, nego da sam sama i jedva čekaju da upoznaju Nikolu”, ističe Đokaj.

Repriza emisije “Građanima u susret” biće emitovana na programu Radija Bijelo Polje od 20:15 časova.

 

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladdimir Jelić

Tonska relaizacija: Milan Knežević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE