Ljekovito bilje iskoristiti za stvaranje novih turističkih proizvoda (video)

Ljekovito bilje kao prirodni resurs nije dovoljno prepoznato u Crnoj Gori, iako može postati novi turistički proizvod našeg kraja, poručio je danas  predsjednik NVO Multimedijal Montenegro, Željko Đukić.

Naime, NVO Multimedijal Montenegro organizovala je danas edukativni trening, koji je okupio profesore sa Biotehničkog fakulteta, poljoprivrednike, sakupljače ljekovte bilja, učenike Srednje stručne škole, kao i predstavnike lokalne uprave i turističke organizacije, koji su razgovarali o poslovnom udruživanju, kao načinu razvoja ruralnog turizma.

Današnji sastanak bio je prilka da se još jednom ukaže na važnost ljekovitog bilja, ne samo u medicinske  svrhe, već i za stvaranje novog turističkog proizvoda.

„Crnogorska tradicija je u prošlosti posebno prepoznavala značaj ljekovitog bilja, ali danas je nažalost to sve manje i manje popularno. Imamo dovoljno ljekovitog bilja, ali ga jako mali broj ljudi sakuplja, uzgaja i prerađuje. Smatramo da ćemo kroz ovaj projekat podići svijest građana, edukovati ih i motivisati ih da počnu opet da sakupljaju ljekovito bilje, da od njega prave razne čajeve, gastronomske proizvode, kako bi sa jedne strane obezbijedili finansijsku egzistenciju, a sa druge strane, kako bi ljekovito bilje, kojim je Bijelo Polje veoma bogato, iskoristili u turističke svrhe”, podvukao je Đukić, predsjednik NVO Multimedijal Montenegro.

On je istakao da je međusektorska saradnja neophodna kako bi se na sistematski način unaprijedilo stanje u ovoj oblasti i kako bi se na najbolji način iskoristili potencijali kojima raspolažemo.

„Udruživanje i poslovno umrežavanje jedan je od najboljih modela saradnje pojedinaca sa zajedničkim interesima i najbrži put do ostvarenja cilja. Zato mi je drago što su današnjem sastanku prisustvovali relevantni i zainteresovani akteri sa teritorije opštine Bijelo Polje, koji su spremni za saradnju“, dodao je Đukić.

Edukativni trening organizovan je u okviru projekta “PORALIST”, koji sprovodi NVO Multimedijal Montenegro u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor, Institutom za proučavanje ljekovitog bilja Dr Josif Pančić.

Projekat finansira Evropska unija, u sklopu  finansijskog instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) kroz Program prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2014-2020.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE