Formirana komisija za ocjenu stanja kvaliteta vazduha u Bijelom Polju

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović formirao je komisiju za ocjenu stanja kvaliteta vazduha i iznalaženja rješenja za otklanjanje eventualnog lošeg uticaja na zdravlje ljudi.

Komisija je sastavljena od predstavnika lokalne samouprave, stručnih lica i civilnog sektora.

Zadatak ove komisije je da utvrdi trenutno stanje kvaliteta vazduha u Bijelom Polju, da uporedi to stanje sa stanjem kvaliteta vazduha u prethodnom vremenskom periodu, kao i da prati trend stanja vazduha u narednom periodu.

Takođe, novoformirana kosmisija će sačiniti spisak (potencijalnih) zagađivača vazduha u Bijelom Polju i utvrditi ostale uzroke zagađenja vazduha u Bijelom Polju, ali i predložiti mjere i rješenja poboljšanja i unapređenja stanja kvaliteta vazduha u Bijelom Polju i predsjedniku Opštine Bijelo Polje podnijeti izvještaj o rezultatima svoga rada.

Visoke vrijednosti PM 10 čestica nijesu zabilježene samo u Bijelom Polju već i u Pljevljima, Podgorici, Nikšiću ali i u gradovima regiona. PM10 čestice u zimskom periodu nastaju sagorijevanjem drveta i uglja u ložištima, a stvaraju se i pri sagorijevanju goriva u motorima vozilima, u industrijskoj proizvodnji i štetno utiču na ljudsko zdravlje

Podsjećamo, Skupština Opštine Bijelo Polje na prethodnoj sjednici usvojila i Lokalni plan zaštite životne sredine Bijelog Polja za period 2020 – 2024. godine koji između ostalog obrađuje i temu kvaliteta vazduha, te daje kratkoročne i dugoročne prijedloge mjera zaštite i unapređenja kvaliteta vazduha u Bijelom Polju.

Izvor:bijelopolje.co.me

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE