Posao licu sa invaliditetom-benefit poslodavcu (video)

Nevladino udruženje „Klub Kulture“, u okviru projekta „Nove vještine osoba sa invaliditetom“, organizovalo je danas javnu tribinu „Zapošljavanje osoba sa invaliditetom kao društveno koroporativna odgovornost“.

Učesnici ove tribine bili su predstavnici preduzeća, odnosno firmi iz javnog i privatnog sektora, koji su podijelili svoja svoja iskustva kada je riječ o zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

Predsjednik NVO „Klub Kulture“, Rafet Mulić, kazao je da su poslodavci danas spremniji da radno angažuju lica sa invaliditetom, ali da se na tom polju treba još mnogo toga uraditi.

„Uz snažnu podšku svih aktera koji su uključeni u proces integracije osoba sa invaliditetom, a prije svega zahvaljujući naporima Zavod za zapošljavanje Crne Gore i određenih nevladinih organizacija, napravljen je veliki iskorak kada je rječ o zapošljavanju OSI, tako da je smanjen stepen predrasuda kod poslodavaca“, saopštio je Mulić, dodajući da o tome svejdoči i sve veći broj OSI koje nastavljaju radni angažman i po završetku projekata preko kojih su uposleni.

Upravo i današnja javna tribina, kako je rekao Mulić, organizovana je sa ciljem da poslodavce još jednom informišu o benefitima koje mogu ostvarit kada zaposle OSI.

„Ovim aktivnostima želimo da pošaljemo poruku zainteresovanoj javnosti, odnosno svim poslodavcima koji imaju kapaciteta da zaposle OSI, da OSI mogu kvalitetno obavljati određene radne zadatake. Interes imaju  i poslodavci, koji na taj način dobijaju niz povlastica, a sa druge strane i OSI, i to ne samo u finansijskom smislu, već prije svega zbog socijalizacije i potpune integracije, koju na taj način ostvaruju“, podvukao je predsjednik NVO „Klub Kulture“.

Nevladina organizacija „Klub Kulture“ kroz projekat „Nove vještine osoba sa invaliditetom“ nedavno je zaposlila četiri osobe sa invaliditetom na radnim zadacima produkcija multimedijalnih sadržaja.

„Šest osoba je prošlo našu obuku za foto i video produkcju, a kod partnera na projektu Foto i video „Zoom“ zaposlili smo četiri OSI na period od pet mjeseci, a nakon toga ćemo dvijema produžiti radni odnos na još devet mjeseci“, kazao je Mulić.

Projekat „Nove vještine osoba sa invaliditetom“ podržan je od Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE