Krajem marta drugi javni poziv ZZZ-a

Predstavnici Zavoda za zapošljavanje Crne Gore na čelu sa direktorom Suljom Mustafićem, predstavili su danas u Bijelom Polju program grantova za samozapošljavanje.

Naime, Zavod će krajem marta objaviti drugi javni poziv za dodjelu bezpovratnih sredstava koji će pojedinačno iznositi od 3 do 7,5 hiljada eura. Mustafić je kazao da će priliku da se prijave imati sva nezaposlena lica sa evidencije zavoda, najmanje četiri mjeseca od dana objavljivanja poziva sa akcentom na žene, mlade i dugotrajno nezaposlene.

“I na ovaj način pokazujemo posvećenost Vlade, Ministarstva rada i socijalnog staranja i ZZZ razvoju sjevernog regiona gdje je najizraženija  nezaposlenost” kazao je Mustafić.

On je istakao da se u bjelopoljskoj opštini nalazi 3.370 nezaposlenih od čega je skoro polovina žena, svaki šesti je iz kategorije mladih, a gotovo 70 procenata je dugotrajno nezaposleno.

“Upravo ove kategorije nezaposlenih nastojimo da informišemo, animiramo, motivišemo i podržimo da otpočnu sopstveni biznis. Naša podrška podrazumijeva pripremu, edukaciju i obuku nezaposlenih za pokretanje biznisa” naveo je direktor  ZZZCG .

Mustafić je podsjetio da je ZZZCG krajem prošle godine započeo realizaciju 3,5 miliona eura vrijednog programa grantova za samozapošljavanje, prvog direktnog granta iz Fondova EU.

“U prvom pozivu 135 lica je predalo zahtjeve za dodjelu bezpovratnih sredstava dok je pozitivno ocijenjeno 108 podnešenih zahtjeva”, kazao je Mustafić.

Predsjednik opštine Bijelo Polje Petar Smolović kazao je da Opština kao i do sada u Zavodu za zapošljavanje vidi dobrog partnera sa kojim sarađuje u rješavanju najsloženijih društvenih problema, a to je upravo problem nezaposlenosti.

“Uzimajući u obzir orijentaciju naše opštine ka razvoju turizma i poljoprivrede kao strateškim granama razvoja u ovom projektu vidimo šansu razvoj malih biznisa upravo u ovim oblastima. Opština će pružiti logističku podršku aplikantima pri pomoći za izradu biznis planova. Želja nam je da što više vas iskoristi ovu povoljnost i tako riješi svoje zapošljenje”, kazao je Smolović.

 

Autorka: Vanja Šabanović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE