Orkestar mladih - novi subjekat na crnogorskoj kulturnoj sceni

Crnogorski orkestar mladih(COM) priredio je večaras koncert u velikoj sali Centra za kulturu na kojem su se predstavili sa savremenom klasičnom muzikom, ali i novom kompozicijom crnogorskog kompozitora mlađe generacije Milivoja Pićurića „Nokturno za solo violinu, orkestar i elektroniku“.

Kako je kazao mladi kompozitor, Milivoje Pićurić, na početku je zamislio da napravi kompoziciju za gudače i elektroniku, ali kasnije se, kako je naveo, ispostavilo da se pojavio materijal i za solo dionicu.

„To je kompozicija za solo violinu, gudački orkestar i elektroniku, jedna atmosfera i ambijent sa pejzažom, jedna zvučna slika, interesantna koja se služi modernističkim jezikom. Sastavljena je iz dva dijela, u prvom je jedan laganio dio meditativnog karaktera ,a onda imamo jedan živi dio gdje do izražaja dolazi tehnika sviranja violina, virtuozitet“ kazao je Pićurić.

Crnogorski orkestar mladih broji petnaest članova, a koncert su upotpunili solisti Vladana Pejović za klavirom i Igor Pejović sa violinom.

„Okupili smo se iz raznih krajeva Evrope povodom snimanja koncertnog spota i promovisanja nove kompozicije Milivoja Pićurića gdje imamo dva koncerta večeras u Bijelom Polju i na Cetinju jer smo htjeli ujedno da promovišemo i orkestar i pjesmu“, kazao je Pejović.

On je naveo da su na početku koncerta izveli kompozicije grčkog kompozitora Janisa Ksanikisa koji se bavio avangardnom muzikom i eksperimentalnim zvukom, što su, kako je kazao Pejović, namjenski uradili.

„Taj eksperimentalni zvuk, ili kako bi na engleskom kazali „noise“ - buka, ali ona organizovana buka svima interesantna, a onda počinje Pićurićeva elektronika tako da smo to dobro uvezali“ kazao je Pejović.

Orkestar je oformljen 2018. godine kao potreba crnogorske kulturne scene za prvim orkestrom mladih oformljenim u Crnoj Gori, a i kao potreba mladih muzičara, prvenstveno onih koji borave u inostranstvu, da okupljeni oko iste ideje daju vjetar u jedra umjetničkoj muzici u Crnoj Gori. Orkestar je od prošle godine član evropske orkestarske federacije.

 

Autorka i foro: Vanja Šabanović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE