Pružanje kvalitetnog znanja prioritet bjelopoljske muzičke škole (video)

Više od 150 darovitih učenika sa cijelog sjevera Crne Gore uspješno je završilo muzičke radionice, koje je  proteklih nekoliko mjeseci organizovala Škola za osnovno muzičko obrazovanje u saradnji sa NVO „KAN“.

Radionice su organizovane u cilju unapređenja profesionalnih znanja i kompetencija talentovane djece, a u bjelopoljskoj muzičkoj školi ponosni su na sve polaznike radionica, koji su novostečene vještine predstavili na koncertu održanom ove sedmice u Centru za kulturu, kazala je profesorica gitare Milena Vračarić-Zaimović.

Gostujući u emisiji “Start Art”, Radija Bijelo Polje, Vračarić-Zaimović je istakla da su djeca ozbiljno pristupila radionicama, te da se već sada vidi pomak u određenim segmentima.

“Ovo je bila jedinstvena prilika da naša djeca uče od najboljih stručnjaka iz svijeta muzičke umjetnosti. Iako smo i ranije organizovali neke radionice i predavanja, po prvi put je to urađeno na jedan sistematski način i po prvi put smo okupili najtalentovaniju djecu iz svih crnogorskih opština sa sjevera. Čini mi se da je ovaj projekat još jedan pokazatelj da naša muzička škola zaista brine o svojim đacima i daje spremna da učini sve u svrhu njihovog što kvalitetnijeg obrazovanja”, istakla je danas profesorica gitare.

Ona je kazala da su i sama djeca jako zadovoljna, te da i ona uviđaju benefite realizovanih muzičkih radionica.

“Uglavnom se djeca usavršavaju sama, na način što uz pomoć roditelja odlaze na neke seminare, a mi smo sada uspjeli da im dovedemo ovdje najbolje profesore.  Osluškujemo potrebe naše djece i uvijek smo tu da im pomognemo, a ove radionice su došle u pravom trenutku. Na koncertu se moglo čuti da su neki od polaznika već uspjeli da primijena nova znanja, ali  neke stvari ne mogu odmah da se implementiraju, tako da će takmičenja koja nas očekuju, počevši od aprila, biti pravi pokazatelj toga koliko su radionice bile uspješne”, kazala je Vračarić-Zaimović.

Vračarić-Zaimović napomenula je da je u okviru projekta „Muzičke radionice za darovite učenike“ održano 18 dvodnevnih radionica za učenike odjseka klavir, harmonika i gitara.

“Radionice su pohađala talentovana djeca iz Bijelog Polja, Kolašina, Berana, Pljevalja, kao i Rožaja. Direktori i profesori muzičkoh škola odabrali su onu najtalentovaniju djecu, koja imaju veliki potencijal i koja žele da se usavršavaju, tako da će vjerovatno ove radionice nekima odrediti i dalji nastavak obrazovanja”, navela je profesorica gitare.

Kako je kazala, susret sa drugim kolegama bio je važan i za profesore bjelopoljske Škole za osnovno muzičko obrazovanje, i to u cilju razmjene iskustava i unapređenja rada.

“Kada se čovjek bavi umjetnošću jako je važno da postoji odsustvo sujete, jer treba biti otvoren za raznorazna iskustva i tuđa mišljenja, ne samo zato što mi kao profesori nijesmo uvijek Bogom dani, već zato što je poimanje umjetnosti  jako slojevito”, naglasila je Vračarić-Zaimović.

O svojim iskustvima u emisiji “Start Art” govorila je i talentovana Sara Kurgaš, koja je osmi razred bjelopoljske Škole za osnovno muzičko obrazovanje – odsjek gitara.

“I ranije sam pohađala neke muzičke radionice, čak i van granica Crne Gore, ali po prvi put u svojoj školi. Posebno mi je drago što su moj talenat prepoznali gostujući profesori, dobila sam brojne pohvale, ali i naravno korisne savjete, sugestije i kritike, koje ću svakako primijeniti u nastavku mog obrazovanja”, ispričala je Sara.

Osim što je stekla nova znanja, zahvaljujući radionicama, stekla je  i nove prijatelje.

“Vježbali smo zajedno, ispravljali jedne druge, družili se, jer je upravo ljubav prema umjetnosti, odnosno gitari, ono što nas povezuje”, kazala je Sara.

Sara potiče iz muzičke porodice, njen otac uveo je u svijet muzike.

“Upravo je on moja najveć podrška, naravno uz profesoricu Milenu, koja je ujedno i moj najveći kritičar”, rekla je Sara, koja je dobitnica brojnih nagrada na državnom i međunarodnom nivou.

Profesorica Milena Vračarić-Zaimović napomenula je da će 3. i 4. aprila u Bijelom Polju biti održan treći po redu međunarodni festival klasične gitare „Guitar fest“.

 “Prijave su otvorene i  traju do 23. marta, zato pozivamo učenike osnovnih i srednjih muzičkih škola da nam se jave i budu dio našeg festivala”, navela je umjetnička direktorica festivala, Milena Vračarić-Zaimović.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE