Dijana Tiganj: Kroz svoje junake ostvarujem vizije

Književni opus crnogorske spisateljice Dijane Tiganj predstavljen je večeras u galeriji centra za kulturu. Tiganj je mlada spisateljica, profesorica književnosti iz Petnjice koja je svoju prvu zbirku poezije objavili 2012 godine, tokom srednjoškolskog perioda, a roman „Vrijeme ide dalje“ objavljen je 2015 godine.

„Zbirka poezije“ Ulica starih koraka“ nastala u tinejdžerskom dobu kada sam tražila sebe i odgovore na mnoga pitanja pa je knjiga došla kao proizvod toga, a roman je nastao kasnije i to je malo zahtjevnije djelo u kojem sam pokušala da neke svoje vizije života pretočim u kraći roman“, kazala je Tiganj.

Ona je kazala da je poezija tematsko različitog određenja sa deskriptivnim rodoljubivim, refleksivnim i ljubavnim pjesmama, dok se u romanu prepliću elementi porodične tragedije sa romanom lika. Tiganj je dodala da u romanu ima autobiografskih elemenata, ali ne nužno kao što je opisano u djelu.

„Ja često kažem da je moja glavna junakinja Ines moj alter ego. Ona je sve ono što ja nisam, a zapravo je sve ono što ja jesam. Neke svoje ambicije i vizije koje ja nisam bila hrabra da ostvarim u nekom trenutku kroz svoju junakinju jesam ostvarila i ono što je interesantno čitaocima jeste da je radnja prvog dijela romana smještena u Crnoj Gori, a drugi u Rusiji, u Moskvi. Budući da nikada nijesam bila u Moskvi interesantno je kako sam to doživjela zahvaljujući modernim tehnologijama, kada sam istraživala slike i članke o pojedinim mjestima koje sam opisala“, kazala je Tiganj.

Ova mlada spisateljica priprema novu zbirku poezije koja je, kako je kazala, zrelija i ozbiljnija u odnosu na prvu koju je objavila.

„U pripremi je nova zbirka poezije koja se bavi socijalnom tematikom, to su prije svega društveno-angažovane pjesme u kojima ja progovaram o problemima društva u Crnoj Gori, o problemima ženske ravnopravnosti, sa malim feminističkim tendencijama,ali je ozbiljnija poezija i na ljubavnoj tematici“, istakla je Tiganj.

Na književnoj večeri poeziju i odlomke iz knjige kazivao je glumac bjelopoljskog pozorišta Peđa Vukojevi, u muzičkom dijelu učestvovala su djeca muzičke škole dok je razgovor sa piscem vodio Edin Smailović.

 

Autorka i foto: Vanja Šabanović

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE