Roditelji da razgovaraju sa djecom o korona virusu

Koronavirus je postao nažalost najčešća tema svih razgovora, a psihološkinja Danijela Femić  kaže da roditelji o virusu koji se širi svijetom trebaju razgovarati s djecom.

Djeca su izuzetno osjetljiva na strahove roditelja, brige, stres i traume u porodici. Iako mislimo da su djeca mala i da ne razumiju, oni osjećaju sve naše brige.

“Jako je važno da roditelji saslušaju djecu, da razgovaraju sa njima o aktulenoj situaciji, da im objasne zašto treba da ostanu kod kuće, da ih negdje upute kako da održavaju ličnu higijenu, kako bi zaštitili i sebe i druge. Tako da je sasvim u redu o ovome razgovarati sa djecom, pa čak i poželjno”, poručuje psihološkinja Danijela Femić.

Kako je saopštila za Radio Bijelo Polja Program pozitivnog roditeljstva, zbog aktuelne situacije, odvija se online, a upravo na taj način daju roditeljima savjete i sugestije, kako bi svi zajedno lakše prebrodili situaciju.

“Smatram da je za roditelje, naročito u ovakvoj situaciji, bilo jako važno da nastavimo sa programom, jer su ovih dana posebno izloženi stresu. Neki moraju da rade pa se dodatno plaše da virus ne „donesu“ kući, dok neki imaju problem kako da organizuju dan i pomognu djeci da se na što lakši način uključe u novi proces nastave na daljinu, kako bi se sve postiglo sa što manje stresa i kako bi sve funkcionisalo. U razgovoru sa roditeljima i tokom grupnih sesija vidim da im ovo mnogo znači i da je to neko vrijeme koje posvećuju sebi, a sa druge strane dobijaju korisne savjete koje mogu da primijene u kući i sa djecom , tako da se trudimo da program maksimalno održimo“, navela je Femić.

Pored redovnog programa, kako je Femić saopštila, posebno su fokusirani na trenutnu situaciju koja sve pogađa.

„Mi im dajemo upustva kako da uspostave kućni red, upućujemo ih na načine nenasilne dispcipline, rješavanja problema, ali i upotrebu pohvale i nagrade. Jedan dio programa smo već prošli i negdje oni već imaju smjernice na koji način mogu da rade sa djecom. Ali smo mi iskoristili ove sesije da se malo fokusiramo i na aktulenu situaciju. Bavimo se i time kako da ostanu pozitivni, kako da objasne djetetu koje to ponašanje žele od njega, da pred dijete postave realne zahtjeve“, kazala je psiohološkinja.

Istakla je i da je jako važno pravilno strukturisanje dana.

„To je posebno bitno jer je u toku online nastava, pa često dobijam pitanje i za taj dio, jer su roditelji malo zbunjeni, ne znaju na koji način djecu da uvedu u taj proces učenja na daljinu. Mnogo je važno da nauče da organizuju vrijeme i da djeci postave određene ciljeve u toku dana“, napomenula je Femić.

Igra kao sastavni dio života svakog djeteta, prema riječima Femić, posebno je potrebna sada.

„Tako da se trudimo i da roditeljima predstavimo kreativne načine igre, jer igra je nešto što je zaista važno, nezavisno od uzrasta djeteta. Sa druge strane, jako je važno da roditelji budu kreativni, da znaju za koji uzrast neka igra pogodna. Tako da im prije ili poslije sesija pošaljemo interesantne igrice i da im damo nove ideje“, kazala je ona.

Istakla je  i da je izuzetno ponosna na roditeljekoji pohađaju program.

„Svi su uspjeli da se uključe online, imamo 14 roditelja, formirali smo i našu viber grupu, preko koje takođe komuniciramo. Roditelji daju podršku jedni drugima, razmjenjuju iskustva“, navela je Femić.

Napomenula je da svi građani mogu dobiti savjete u Domu zdrvlja online i od psihologa i logopeda, nezavisno od programa.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: arhiva RBP

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE