Eksterna polumaturska testiranja održavaju se uz poštovanje epidemioloških mjera

Eksterna polumaturska testiranja počela su danas i u bjelopoljskim osnovnim školama i to uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

Učenici devetih razreda danas polažu test iz crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti, dok će sjutra biti održano testiranje iz matematike, a za petak je zakazano polaganje izbornih predmeta.

Direktor OŠ „Risto Ratković“, Sreto Pavićević, kazao je za Radio Bijelo Polje da su ispiti organizovani prema preporukama Instituta za javno zdravlje, među kojima je držanje obavezne distance od dva metra, raspored sjedenja po redovima koji osigurava maksimalnu fizičku distancu, ali i nošenje maski.

„Ispoštovali sve mjere i preporuke Instituta za javno zdravlje, Ministarstva prosvjete i Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti. Prije nekoliko dana su sve prostorije u školi dezinfikovane, sve je očišćeno i spremno za polaganje eksterne mature. Prilikom ulaska u školu vrši se dezinfekcija ruku, a učenici su obavezni da nose maske,  da koriste svoj pribor za pisanje, a poštujući praviila o fizičkoj distanci maksimalno 12 učenika može biti u jednoj učionici“, saopštio je Pavićević.

On je istakao da danas tri odjeljenja devetog razreda,  ukupno 59 učenika, pristupa polaganju eksterne provjere znanja, te poručio da vjeruje u uspjeh učenika.

„Moramo uzeti u obzir to da smo se svi našli u situaciji koja je nezapamćena na ovim prostorima, ali pokušali smo da u takvim okolnostima i datoj situaciji odradimo sve što je moguće. Organizovana je nastava online, učenici su pratili nastavu preko televizijskih porgrama, a svi nastavnici i učitelji su formirali viber grupe i google učionice, svakodnevno su komunicirali sa učenicima, dostavljali im neophodne materijale. Mislim da smo kvalitetno odradili taj dio i iskreno vjerujem u uspjeh učenika na eksternoj provjeri znanja i naravno uspjeh ostalih učenika na kraju ove školske godine“, poručio je direktor OŠ „Risto Ratković“, Sreto Pavićević.

I u školi „Marko Miljanov“ organizacije polganja male mature je prilagođena novonastaloj situaciji, saopštila je direktorica te vaspitno-obrazovne ustanove, Jasmina Kalić.

„Formirali smo veći broj učionica od predviđenog, angažovali i veći broj nastavnika u skladu sa preporukama. Kako bi bila ispoštovana i socijalna distanca između učenika, njihov dolazak je organizovan na po 15 minuta u određenim grupama. Učenicima ćemo dijeliti maske, dezinfekcija ruku je obavezna i oni se usmjeravaju u učionice predviđene zapolaganje“, saopštila je Kalić, napominjući da je sredstva za dezinfekciju je obezbijedilo Ministarstvo prosvjete.

Direktorica OŠ „Marko Miljanov“ kazala je da će kroz eksterna polumaturska tesiranja proći 117 učenika, koji su podijeljeni u devet  grupa po 12 ucenika i jedna grupa od njih devet.

„Zbog ozbiljnosti situacije, a uz angažovanje velikog broja nastavnika i napora, poštujuci sva pravila i preporuke, nadamo se da ce sve proteći u najboljem redu“, zaključila je Kalić.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE