Izvođač odabran, radovi na adaptaciji Muzeja najvjerovatnije počinju u junu (video)

Radovi na adaptaciji bjelopoljskog Muzeja najvjerovatnije će početi u junu, saopštio je direktor te ustanove, Željko Raičević.

Gostujući u emisiji „Start Art“, Radija Bijelo Polje, Raičević je istakao da je izvođač već odabran, te da će u adaptaciju Muzeja biti uloženo preko 150 000 eura.

On je naglasio da je u kulturno-istorijskom i prosvjetnom smislu to najznačajnija zgrada u Bijelom Polju građena još davne  1897. godine, te je utoliko značaj ovog projekta još veći.

„Zahvaljujući razumijevanju opštinskog rukovodstva na čelu sa predjsednikom Petrom Smolovićem i razumijevaju ministra kulture Bogdanovića, ali i podršci Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), zgrada Muzeja konačno će biti rekonstruisana.To je u kulturno-istorijskom i prosvjetnom smislu najznačajnija zgrada u Bijelom Polju građena još davne  1897. godine, a od tada je samo jednom rekonstruisana. Međutim, izložbeni prostor  tom rekonstrukcijom nije baš najbolje riješen,  a nije riješena ni krovna rekonstrukcija kako treba, tako da u poslednjih 15ak godina imamo velike probleme sa prokišnjavanjem, izolacijom, vlagom, tako da smo radili u jako teškim uslovima. Ali, evo konačno smo u prvi plan stavili taj naš problem i uz pomoć Opštine, Ministarstva kulture i UNDP-a on će biti riješen“, istakao je direktor Muzeja, Željko Raičević.

Raičević je saopštio da je UNDP preuzeo na sebe veći dio posla, te de je tek sada izabran izvođač i to preduzeće iz Podgorice.

„UNDP ima stroge kriterijume, zato se  čekalo ovoliko dugo na izbor izvođača. Ali je najvažnije da je taj proces završen i da će radovi najvjerovatnije početi u junu, te se nadamo da će biti završeni do kraja godine“, rekao je Raičević.

On je napomenuo da se rekonstrukcija mora vršiti u skladu sa propisima i konzervatorskim uslovima koje je propisala Uprava za zaštitu  kulturnih dobara.

„Spoljašnjost zgrade neće moći da se dira, jer to ostaje objekat koji u budućnosti treba da bude kulturno dobro. Samo će se adaptirati unutrašnost muzeja, dobićemo bolji i moderniji, multimedijalni izložbeni prostor, gdje ćemo moći da održavamo povremene i stalne izložbe, organizujemo razne tribine, promocije, tako da će to biti jedan jako važan prostor za kulturna događanja u našem gradu. Pored toga, adptacija muzeja će itekako biti značajna i za rad stručnjaka u muzeju, jer ćemo osim tog izložbenog prostora dobiti i bolji kancelarijski prostor“, naveo je direktor Muzeja Bijelo Polje.

Raičević je saopštio i da je Ministarstvo kulture u ovaj projekat uložilo oko 80 000 eura, Opština oko 50 000, dok će ostali dio troškova snositi UNDP.

Odložene muzejske manifetsacije

Direktor Muzeja Bijelo Polje, Željko Raičević, saopštio je i da su zbog virusa korona odložene neke manifestacije, koje ova ustanova tradicionalno organizuje, ali i poručio da će uložiti sve napore kako bi se likovni salon „Bjelopoljsko slikarsko proljeće“ i maninestacija „Noć Muzeja“ ipak održali.

 „Već 18. maja smo trebali da organizujemo manifestaciju Noć muzeja, ali zbog cijele ove situacije ona je odložena za novembar“, naveo je Raičević, napominjući da će čitava Evropa u novembru proslaviti Noć muzeja.

On je saopštio i da će u novembru najverovatnije biti organizovan i 27. Likocni salon  „Bjelopoljsko likovno proljeće“.

„Već je pristiglo oko 30 radova, a  mjesec dana pred izložbu ćemo dati priliku da svoje radove pošalju i oni koji nijesu stigli u prvom roku“, dodao je Raičević.

Direktor Muzeja je istakao i da se nada da će ove godine biti održana i likovna kolonija „Slikari Lazovići“, jer je prethodna bila više nego uspješna.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Audio obrada: Sanida Kajević

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE