„Veliki je uspjeh danas zaposliti žene sa invaliditetom“ (video)

Uz podršku Kraljevine Norveške u okviru poziva „Podrška Kraljevine Norveške razvoju Zapadnog Balkana – Norveška za vas – Crna Gora“, u iznosu od od 18,876, 50 USD u Bijelom Polju će se narednih osam mjeseca raditi na ekonomskom i stručnom osnaživanju žena sa invaliditetom, koje su inače dvostruko diskriminisane, saopštile su danas direktorica Udruženja paraplegičara, Milka Stojanović i Tanja Krgušić iz Sekretarijata za preduzeništvo i ekonomski razvoj.

Gostujući u emisiji „Osnaživanje i integracija OSI“, Stojanović i Krgušić su istakle da će pet nezaposlenih žena sa invaliditetom sa evidencije Biroa rada Bijelo Polje biće obučeno za zanimanje konfekcionar/ka i to u okviru projekta „Osposobljavanje i zapošljavanje žena sa invaliditetom u Zaštitnoj radionici“.

„Obuka će se vršiti po akreditovanom programu Centra za stručno obrazovanje odraslih, a važno je istaći da će na osnovu  Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom za vrijeme obuke odabrane polaznice  dobijati mjesečnu novčanu nadoknadu 15% od prosječne bruto zarade u Crnoj Gori  u iznosu od 127,90 USD. Po završetku obuke, odnosno dobijanju sertifikata, tri žene će se zaposliti u Zaštitnoj radionici civilne organizacije Udruženja paraplegičara Bijelo Polje i Mojkovac  na period od godinu dana, sa mogućnošću daljeg produžavanja radnog angažmana, što je zapravo i jedan od najvažnijih rezultata“, kazala je danas koordinatorka projekta,  Tanja Krgušić.

Selekcija kandidatkinja još uvijek nije završena, a u projekat će biti uključene one sa umjerenim i lakim invaliditetom, saopštila je direktorica Udruženja paraplegičara za Bijelo Polje i Mojkovac, Milka Stojanović.

„Sve prijavljene žene sa invalidtetom imaće individualni razgovor, nakon čega čemo odabrati pet najsposobnijih, a vodičemo računa o tome da budu što mlađe i što motivisanije, kako bi zadržale soje zaposlenje i kako bi napradovale, ali i ekonomski ojačale svoju porodicu“, rekla je Stojanović.

Kako je pojasnila, obuka će trajati četiri mjeseca.

„Odvijaće se svakog radnog dana u trajanju od pet sati, obuhvatiće teorijsku i praktičnu nastavu, a svakog mjeseca polaznice će imati testove, odnosno vršiće se provjera znanja,  a isto tako će na kraju imati ispit, tako da će ispitna komisija ocjenjivati njihov teorijski i praktični rad“,  dodala je direktorica Udruženja paraplegičara za Bijelo Polje i Mojkovac.

Stojanović je istakla da je u ovom trenutku veliki uspjeh zaposliti tri žene sa invaliditetom.

„Ovo je zaista veliki korak naprijed kada govorimo o položaju žena sa invaliditetom, a s obzirom da je zanimanje konfekcionar deficitarno važnost projekta je još veća. Tog kadra nedostaje Bijelom Polju, a imamo mnogo poslodavaca koji se bave izradom lakog i teškog tekstila, tako da će žene sa invaliditetom sa sertifikatima biti konkurentije na tržištu rada“, podvukla je Stojanović.

Ona je napomenula da je važno i to što će u okviru projekta „Osposobljavanje i zapošljavanje žena sa invaliditetom u Zaštitnoj radionici“ biti nabavljene četiri  pristupačne konfekcijske mašine kao i repromaterijal.

„Ovo je veoma značajn projekat ne samo za lica sa invaliditetom, ne samo za žene, već za cijelu opštinu Bijelo Polje, s obzirom da se Zaštitna radionica bavi izradom zaštitne HTZ opreme i da će dobijenom opremom znatno ubrzati proces proizvodnje, a tim i doprinijeti većoj radnoj efikasnosti lica sa invaliditetom, gdje će se istaći njihov kvalitetni rad i angažovanje u radnim procesima“, poručila je Stojanović.

Na važnost projekta još jednom je ukazala i Tanja Krgušić iz Sekretarijata za preduzeništvo i ekonomski razvoj, koja je naglasila da je ovo još jedan način da se život OSI u Bijelom Polju učini kvalitetnijim i boljim.

„Ovaj projektat će doprinijeti poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom, odnosno ravnopravnosti osoba sa invaliditetom na tržištu rada, kroz efikasnu primjenu Zakona o zabrani diskriminacije i Zakona o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom. Radićemo i na podsticanju razvijanja koherentnije i djelotvornije politike ravnopravnosti kroz jačanje svijesti o pravima osoba sa invaliditetom, i novi kvalitetni proizvod na crnogorskom tržištu kroz zapošljavanje i proizvodnju roba od strane  lica sa invaliditetom“, navela je Krgušić.

Ona je istakla da će implementacija ovog projekta za rezultat imati ekonomsko osnaživanje žena sa invaliditetom na teritoriji Opštine Bijelo Polje.

Stojanović i Krgušić su tokom gostovanja u emisiji „Osnaživanje i integracija OSI“ istakle i važnost dalje saradnje Sekretarijata za preduzeništvo i ekonomski razvoj i Udruženja paraplegičara, odnosno produbljivanje partnerstva institucija i nevladinih organizacija.

„Samo uz kvalitetnu saradnju možemo unaprjediti položaj lica sa invaliditetom u našoj opštini“, zaključile su one.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE